"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Αυγερινός Θ. Ανδρέου, Η τύχη του ήλιου



Ήλιε μου τις αχτίδες σου ζηλεύω τις χρυσές σου
που απλώνονται στο στήθος της, πλέκονται στα μαλλιά της.
Φεγγάρι μ' ουρανόδρομο το φέγγος σου ζηλεύω
κλεφτά απ' το παραθύρι της μπαίνεις στην κάμαρά της.
Αστέρια μου περίλαμπρα το χάδι σας ζηλεύω
που αφήνετε κάθε νυχτιά στον όμορφο λαιμό της.
Βουνίσιο αγεράκι μου ζηλεύω τη δροσιά σου,
σαν σβήνεται κάθε αυγή στα δυο τα μάγουλά της.
Να 'χα τον ήλιο αδερφό, ξαδέρφι το φεγγάρι,
τ' αστέρια να 'χα φίλους μου και τον βουνίσιο αγέρα,
τότε κ' εγώ θα σίμωνα στο θεϊκό κορμί της,
για να της πω τον πόνο μου για την πικρή αγάπη.



Ο Αυγερινός Ανδρέου γεννήθηκε στην Άνω Καλεντίνη Άρτας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Είναι Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος. Είναι συνιδρυτής της Αθηναϊκής Εταιρίας Πολιτισμού, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Αντιστροφές", "Δίπυλος", "Πέτρα και Φως", "Μετά την καταιγίδα", "Ιχνηλατώντας τους Καιρούς", "Το δοιάκι των καιρών", "Έβδομη Γραφή". Έχουν δημοσιευτεί από τον ίδιο οι μελέτες με τίτλο: "Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στην δημώδη και λόγια ποίηση", "Ερμηνευτική προσέγγιση στο κλέφτικο τραγούδι της Λένως Μπότσαρη", "Τα τραγούδια της φυλακής". Έχει αποδώσει στην ομιλούμενη νεοελληνική γλώσσα το τραγούδι του Βασίλη Μιχαηλίδη "Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου) ή το Τραούδιν του Κυπριανού". Έχει δημοσιεύσει ιστορικές και λαογραφικές μελέτες και άρθρα σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet (biblionet.gr)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ Θ. ΑΝΔΡΕΟΥ


     


2 σχόλια:

  1. Υπέροχη χρήση της γλώσσας...έμπειρος κριτικός λόγου και ποίησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή του σχολιασμού σας, κύριε Πρόεδρε.

      Διαγραφή