"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Παύλος Ναθαναήλ, Ένας αειθαλής και ουμανιστής Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών






Ο Παύλος Ναθαναήλ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1937 όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία από πολύ νέος. Δημοσίευσε κείμενα του σε περιοδικά από την ηλικία των δεκαεπτά ετών ενώ το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε στα δεκαοχτώ του. Αργότερα ήρθε στην Αθήνα όπου εργάσθηκε ως δημοσιογράφος και καθηγητής Αγγλικών. Παράλληλα σπούδασε αγγλική φιλολογία και νομικά. Τα δεύτερα τα εγκατέλειψε γιατί ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να γίνει δικηγόρος. Ύστερα από επιτυχία σε ειδικό διαγωνισμό προσλήφθηκε στο BBC όπου εργάσθηκε πάνω από 20 χρόνια. Η μακρά παραμονή του στο Λονδίνο “άλλαξε την οπτική του γωνία”. Επίσης ολοκλήρωσε τις σπουδές του παίρνοντας πτυχίο διεθνών σχέσεων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Στο BBC ανέβηκε με γοργό ρυθμό τις βαθμίδες ιεραρχίας και έφθασε στη θέση του διευθυντή προγραμμάτων Νοτίου Ευρώπης. Είναι ο μόνος Έλληνας που κατέλαβε τόσο υψηλή θέση στο BBC.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε και πάλι με τη δημοσιογραφία και για ένα διάστημα διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΑ. Η παράλληλη ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία συνεχίσθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Εξέδοσε τρεις ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων, δύο τόμους δοκιμίων και τρεις ανθολογίες. Δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Μετέφρασε πολλά έργα και βιβλία γύρω από τη διεθνή πολιτική. Πρώην πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιπρόεδρος του “Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης”.


 


    



Αειθαλής, εμβληματικός και αεικίνητος ο Παύλος Ναθαναήλ, στηρίζει πάντα τις εκδηλώσεις στην Ε.Ε.Λ με την παρουσία στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ, καθισμένος πάντα σιμά στην βιβλιοθήκη με τις πρωτότυπες εκδόσεις παλαιών και νέων λογοτεχνών. Ο τέως πρόεδρος πάντα προσηνής φροντίζει να τιμάει με τον χαιρετισμό του και τον σχολιασμό του κάθε εκδήλωση με λογοτεχνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. 

Στο τελευταίο του βιβλίο, που είναι μια ανθολογία με έργα ποιητών που παρουσιάστηκαν στα γράμματα
το 1940  και νωρίτερα προσπαθεί να μαρτυρήσει τη δυναμική της ποίησης και την εξέλιξή της κατά το πέρασμα των χρόνων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ιστορικό πόνημα που περιλαμβάνει γραφές πρωτόλειες  για εκείνον τον καιρό, ποιητών που αργότερα αγαπήθηκαν και λατρεύτηκαν από το αναγνωστικό κοινό. 

Παρακάτω παρουσιάζεται σημείωμα των επιμελητών από το 1961... 

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία τούτα χρόνια κάτι μεγάλο και ιστορικό συντελείται στο χώρο της Ποίησης. Η ριζική αλλαγή στις συνθήκες της ζωής, ο γρήγορος ρυθμός της προόδου του «πολιτισμού» μας, η αγωνία για το αύριο, όλα τούτα έχουν γεννήσει μια ποίηση καινούρια που πασκίζει να δημιουργήσει νέες αξίες, να πιστέψει σε νέους θεούς.
Πολλές προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν για την προβολή και την αξιολόγηση του σύγχρονου ποιητικού λόγου από μάς τους ίδιους, μέσα από τους κόλπους της ίδιας της γενιάς μας, που φορτωμένη με ευθύνες βαρειές, καλείται ν’ ανοίξει νέα μονοπάτια και μέσα από την σύγχυση και τις ομίχλες να βρει το σωστό δρόμο που θα οδηγήσει στον θρίαμβο. Πρέπει να παραδεχθούμε πως ορισμένες πρόσφατες εκδηλώσεις δείχνουν πως το ξύπνημα άρχισε.
Τώρα έρχεται η Ανθολογία μας να παρουσιάσει με αντικειμενικότητα, αλλά πάνω απ’ όλα και με αγάπη, την εικόνα της σύγχρονης ποίησής μας. Κανένα έργο ανθρώπινο δεν μπορεί να έχει την σφραγίδα της τελειότητας, πιστεύουμε όμως πως οι κόποι και τα ξενύχτια των ανθολόγων δεν πήγαν ολότελα χαμένα. Με μεγάλη χαρά θα άκουγαν οι τελευταίοι τις γνώμες και τις κρίσεις όλων, όχι μόνο των ειδικών, αλλά και του απλού αναγνώστη για την μελλοντική βελτίωση του έργου σε μια Β\' Έκδοση.
Στον τόμο τούτο περιλαμβάνονται ποιητές που παρουσιάστηκαν στα Γράμματά μας γύρω στα 1940 και αργότερα γιατί κρίναμε ότι η χρονολογία αυτή, αποτελεί την αφετηρία του περιλάλητου «άγχους» της εποχής. Περιλάβαμε ακόμη ποιητές που ίσως η παρθενική τους εμφάνιση να είχε γίνει κάπως προγενέστερα από την παραπάνω ημερομηνία, αλλά που έδωσαν το κατ’ εξοχήν έργο τους μετά. Στις περιπτώσεις αυτές λάβαμε υπ’ όψιν τα μετά το 1940 κείμενα.
Ακόμη παρελαύνουν στις σελίδες μας μερικοί νεώτατοι που οι πρώτες τους εμφανίσεις έδωσαν πολλές υποσχέσεις. Στο κάτω-κάτω κανένας από τους ανθολογούμενους δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη. Όλοι βρίσκονται «εν πορεία». Αυτό άλλωστε το νόημα θα έχει και η κάθε πέντε χρόνια καινούρια έκδοση του έργου: να παρακολουθεί δηλαδή την εξέλιξη της γενιάς μας.
Ας ελπίσουμε ότι το πανόραμα της νέας ποιητικής μας πραγματικότητας που φιλοδοξεί να προσφέρει η Ανθολογία μας θα γίνει αφορμή να συνειδητοποιήσουν απόλυτα οι εκπρόσωποί της τη δύναμη τους και την ανάγκη να στηρίζονται στους ίδιους τους συγκαιρινούς τους. Ολόκληρος αυτός ο κόσμος που έρχεται να συνεχίσει και να συμπληρώσει το έργο των πρωτοπόρων: του Σεφέρη, του Βρεττάκου, του Ρίτσου, του Ελύτη κ.ά., πρέπει να νοιώσει ότι η επιβολή του εξαρτάται από την ομαδική προσπάθεια για να μπορέσει το πλατύ κοινό να ανέβει σ’ ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην αισθάνεται αδιαφορία αν όχι και περιφρόνηση για κάθε «μοντέρνο» στίχο.

Οι Επιμελητές
(1961)

Πρόσφατα ο Παύλος Ναθαναήλ προσκαλέστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δεξίωση με την ευκαιρία της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.


Ο Παύλος Ναθαναήλ στην προσπάθειά του να τονώσει το ενδιαφέρον των νέων ποιητών και να τους προκαλέσει να εκτεθούν στο αναγνωστικό κοινό έχει θεσπίσει ποιητικό διαγωνισμό, για νέους ποιητές έως 35 ετών, με χρηματικό έπαθλο.


       

Προσωρινοί λόγοι υγείας κάνουν επιβεβλημένη την απουσία του τέως Προέδρου από την Ε.Ε.Λ. η οποία ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις της λόγω καλοκαιριού και αναμένουμε με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου να βρίσκεται και πάλι κοντά στα μέλη και τις διαδικασίες της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. 



Επιμέλεια, σύνταξη: Σταυρούλα Δεκούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου