Είμαι πάντα σκεπτική όταν πρέπει να γράψω για ένα πόνημα του οποίου ο δημιουργός γράφει κριτική λογοτεχνίας και μάλιστα τόσο αριστοτεχνικά, που το γράψιμό του να στολίζει πολλές φορές το εν λόγω βιβλίο περισσότερο από το ίδιο του περιεχόμενό του.
Τέτοια είναι η γραφή του Τάκη Κούρβα. Πάντα πλούσια και γενναιόδωρη και όμως ποτέ αρκετή για να σου φτάνει η τέρψη που σου προκαλεί. Συνεχίζεις να την αποζητάς και μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού και της αναζήτησης. Γιατί δεν αναγιγνώσκεται η γραφή του ποιητή, αλλά ενέχει ταξίδι και αναστοχασμό.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο G. Kelly και τη θεωρία των εννοιολογικών κατασκευών όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εννοιολογικές κατασκευές για να ερμηνεύσουν τον κόσμο και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους, η ποίηση του Τάκη Κούρβα έχει μια παρόμοια δυναμική. Ως λεξηπλάστης και ποιητικός αρχιτέκτονας, σχεδιάζει ποιητικά κτίσματα, λογοτεχνικά θέρετρα και μας καλεί να τα κατοικήσουμε. Ποιητικές πόρτες και καμάρες στολισμένες με κτερίσματα λέξεων και εννοιών οδηγούν σε φιλόξενες σάλες όπου αναπνέει η ποιητικότητα του δημιουργού. Η διακόσμηση περίτεχνη, αλλού μιλά για ιστορία, αλλού για ήρωες, αλλού για θάνατο κι αλλού για την αγάπη.
Προτού τελειώσει ο ένας στίχος αποζητώ τον επόμενο και ευγνωμονώ την αγιότητα των ποιητών που νηστεύουν την έπαρση και τη φλυαρία και μεταλαμβάνουν το νάμα των λέξεων και το αντίδωρο των εννοιών.
Η ποίηση του Τάκη Κούρβα μοιάζει με την περίτεχνη κόμη μιας Καρυάτιδας που αντέχει αναλλοίωτη στους αιώνες αναδύοντας ακόμα το άρωμα του βασιλικού των φρεσκολουσμένων μαλλιών. Κλείνει μέσα της την αρχέγονη δύναμη της γλώσσας και το ασίγαστο πείσμα να διατηρηθεί εις τους αιώνες για να κοινωνήσει τον πολιτισμό και τις αλήθειες της στις επόμενες γενιές.
Γιατί ολοκληρώνοντας το ταξίδι στην ποιητική συλλογή του Τάκη Κούρβα με τίτλο «Ειμαρμένη» τελικά αυτό καταλήγω ότι είναι και αυτό θέλω να σας κοινωνήσω… είναι ένα παράθυρο στο αύριο με εισιτήριο την αλήθεια της ποίησης.
Δεκούλου Σταυρούλα
Ποιήτρια - Λογοτέχνης, μέλος της Ε.Ε.Λ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου