"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Οδοιπορικό στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου | Πεδίον του Άρεως



Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου που άνοιξε τις πύλες φέτος στο Πεδίον του Άρεως την 1η του Σεπτέμβρη. Το κεντρικό αφιέρωμα του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 έχει τίτλο «Γυναίκα – πολυσύνθετο ανάγνωσμα» και δήλωσε επικεντρωμένο στην προσφορά των γυναικών στις Τέχνες και τα Γράμματα. Τη φετινή χρονιά έλαβαν μέρος 210 εκδοτικοί οίκοι και μετρήσαμε 275 περίπτερα.


Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 κοσμεί έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, Γιώργου Ρόρρη.
 


Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart.


Το Τέχνης τόπος πήγε τον δικό του περίπατο στο Φεστιβάλ του Βιβλίου, συνάντησε φίλους λογοτέχνες, μίλησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους και έκανε σημαντικές διαπιστώσεις που μοιράζεται τώρα, μετά το πέρας της γιορτής του βιβλίου με όλους εσάς. 


Η Παρασκευή (8/9/2023) ήταν μια μέρα γεμάτη για το Φεστιβάλ βιβλίου.


Εμείς παρέα με τους λογοτέχνες Φωτεινή Αζαμοπούλου και Πάνο Κούρβα περπατήσαμε ανάμεσα σε φίλους εκδότες, ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικούς και αναγνώστες. 

Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις από τον πανταχού παρών και άγρυπνο φακό του Τέχνης τόπος Άγγελο Μαρίνο, που εκτός από την ιδιότητα του σκηνοθέτη, ηθοποιού και συγγραφέα, για πολλά χρόνια εργαζόταν ως γραφίστας στον χώρο των εκδόσεων
(οπότε όλα περνούν από το κόσκινο των γνώσεων και της εμπειρίας του)


Ανεβαίνοντας λοιπόν τον δρόμο του φεστιβάλ συναντήσαμε 


τον ποιητή νΗκο Παναγιωτάρα με την ηθοποιό Κρυσταλλία Κεφαλούδη 

δΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔδ
Στον Αμφορέα του Εξηκία η τέφρα μας
γιατί ακόμη και μετά θάνατον
η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ισοδυναμεί με χίλιους μάρτυρες,
ΕΝΔΥΜΑ των λαθών μας ο Θάνατος
κι αυτό
δεν είναι τόσο δα σπουδαίο σαν η ραφή του
είναι ίδια μ' εκείνη των
γονιών μας.
Κάθε βελονιά και μια άγουρη σκέψη,
μια λάθος βόλεψη...
[...] όλοι γράφουν [...] ΌΧΙ εγώ ΔΈΝ...!
Ντύσαμε τον Κόσμο με αναγραμματισμένες Ελπίδες,
λ ε π ί δ Ε ς...,
ΔΈΣ,
ας μην την τέφρα μας στις θάλασσες σκορπίσουν,
ας μην τα φύλλα της δάφνης γίνουνε στεφάνι,
μήτε κι εκείνα της κορωνέϊκης ελιάς,
πληγές στις φούχτες μας
ας γίνουν
για να πλατειάζουν οι όχθες της ΜΝΗΜΗΣ,
για να καθαρίσει η
καταχνιά:
Η ΨΥΧΗ είναι ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
κι ΌΧΙ η Κλάρα
στην Αθήνα!
ν.Θ.π
9ος, 2023

     

Η μοναξιά της ποίησης

Παρέα με τη μοναξιά της ποίησης
και τι δεν είπαμε οι δυο μας.
Εκεί στην απόλυτη σιωπή,
δίπλα σε ρητορικούς λόγους
και φιλοσοφικούς στοχασμούς.
Αθέατοι στη σκιά του πολιτισμού
αγκαλιά με ορφανά γράμματα
κι’ ένα μεθυσμένο νυχτοπούλι
που τρύπωνε σε ατσαλάκωτα βιβλία.
Πόσο όμορφος θα ήταν ο κόσμος
αν εννοούσαμε τις λέξεις
που λέμε και γράφουμε.

Κώστας Βασιλάκος

          

Τον ποιητή Αθανάσιο Νασιόπουλο, στην παρουσίαση της νέας του Ποιητικής Συλλογής με τίτλο:
"ΕΥΘΥΡΡΗΜΟΝΕΣ ΛΟΓΙΣΜΟΙ" των εκδόσεων ΚΟΥΡΟΣ


Συναντήσαμε την ποιήτρια και υπεύθυνη ύλης του e-movie magazine Υδράνη



Στο περίπτερο των εκδόσεων Βεργίνα είδαμε τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Δούκα η οποία συζητούσε με το αναγνωστικό κοινό και υπέγραφε τα βιβλία της. Έχοντας παρουσιάσει και αποφανθεί για τη γραφή της κυρία Δούκα και ειδικά για το βιβλίο της "Η κόρη του Στρατηγού"  κάναμε λογοτεχνική εισβολή στο περίπτερο και αποτυπώσαμε τις στιγμές.

     


Ως γράφουσα είχα κι εγώ τη χαρά να πω δυο λόγια για το δικό μου έργο και να υπογράψω μερικά αντίτυπα. 
  
        


Είδαμε κι άλλους που έκαναν πως δεν μας είδαν κι άλλους που επειδή είδαν πως τους είδαμε ανταλλάξαμε δυο χαμόγελα ευγενείας...

αλλά...

τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία ούτε προσμετράται στο παραπέρα της συμπόρευσής μας και ξέρετε γιατί; 
Γιατί πάνω από όλα είναι η γραφή, ο λόγος που θα πρέπει να είναι ένας πλανήτης για όλους, μια ομπρέλα για όλους
και η πιο σημαντική και ενοχλητική διαπίστωση όλων όσων είδαμε είναι η εξής ΜΙΑ

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 
των δυο πιο μεγάλων λογοτεχνικών ενώσεων της χώρας μας που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και εκφράζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των λογοτεχνών. 

Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών ήταν χωρίς περίπτερο στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως και αυτό είναι ένα δριμύ ΚΑΤΗΓΟΡΩ απέναντι σε όλους τους χορηγούς και συνδιοργανωτές του φεστιβάλ: 
  • του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), 
  • της Περιφέρειας Αττικής και 
  • του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.)  
  • του Υπουργείου Πολιτισμού,
  • του Δήμου Αθηναίων, 
  • του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, 
  • του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών 
που θα έπρεπε τιμής ένεκεν να παραχωρήσουν δυο περίπτερα ώστε οι λογοτέχνες εκτός των εκδοτών τους να υπάρχουν και στις λογοτεχνικές τους οικογένειες. Γιατί δεν έχουν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι την ευκαιρία να καλύπτουν το κόστος μιας παρουσίας στο Φεστιβάλ βιβλίου, αποκλείοντας έτσι και τους λογοτέχνες που έχουν συνεργαστεί μαζί τους και καταδικάζοντάς τους σε φίμωση και μη διάδοση του έργου τους. 


Τέλος σε ένα τόσο μεγάλο χώρο θα μπορούσε ο χώρος να μην είναι σαν λεωφόρος με δυο αντίθετα ρεύματα, αλλά θα μπορούσε πιο αρχιτεκτονικά να μοιραστούν τα περίπτερα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να είναι η διέλευση πιο εύκολη και όχι σαν σε παζάρι, να υπάρχουν σταθμοί ξεκούρασης, παγκάκια, δυο σταντ με νερό ή αναψυκτικά, γιατί όποιος δεν είχε την ευκαιρία να αντέχει στο περπάτημα πραγματικά δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο να σταθεί να πάρει μια ανάσα. 

Θέλουμε ένα φεστιβάλ βιβλίου όχι μόνο φιλικό στους εκδοτικούς οίκους, αλλά φιλικό προς τους λογοτέχνες και το αναγνωστικό κοινό. 
Φιλικό προς τον άνθρωπο.


Για τη σκληρή γλώσσα του οδοιπορικού μοναδική υπεύθυνη η πένα της Σταυρούλας Δεκούλου

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου