"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Τάσος Λαμπρόπουλος, απόσπασμα από τη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης




O πρώτος άθλος του Ηρακλή, το λιοντάρι της Νεμέας

Η ουσία των άθλων του Ηρακλή -που είναι ο ήρωας μέσα μας - σχετίζεται με την πνευματική πορεία που πρέπει να κάνει ο καθένας μας σε αυτή τη ζωή. Ο κάθε άθλος είναι μια πνευματική μύηση.

Κανείς δεν μπορούσε να σκοτώσει το Λιοντάρι της Νεμέας. Το δέρμα του δεν μπορούσαν να το διαπεράσουν τα βέλη ή τα δόρατα.

Ο Ηρακλής κρύφτηκε σε ένα στενό πέρασμα και όταν εμφανίστηκε το τρομερό λιοντάρι, το άρπαξε από το λαιμό και το έπνιξε. Έπειτα πήρε την λεοντοκεφαλή και τή φόρεσε στο κεφάλι του.

► Αποσυμβολισμός του άθλου :

Το λιοντάρι της Νεμέας είναι ο θυμός! Δεν μπορείς να νικήσεις τον θυμό με τη λογική που στον αποσυμβολισμό τους είναι τα βέλη και τα δόρατα. Το λιοντάρι πέθανε από πνιγμό, δηλαδή έμεινε χωρίς αέρα!

Στην πνευματική ατραπό υπάρχει μια πολύ σπουδαία ρήση :

«Όπου βαζουμε την προσοχή μας, εκεί ρέει η ζωή». Η προσοχή μας είναι ζωογόνος και ζωοδότης, γιατί μέσω αυτής προσφέρουμε την ζωικότητα-αιθερικότητα μας.

Ο τρόπος να πνίξουμε αυτό το τρομερό λιοντάρι του θυμού είναι να τραβήξουμε την προσοχή μας μακριά από αυτό και να αφήσουμε το θηρίο να πεθάνει χωρίς αέρα (δηλαδή χωρίς να το θρέψουμε μέσω της προσοχής μας, με την ενέργεια της ψυχής μας)

Ο θυμός όπως και άλλα παρόμοια δηλητήρια της ψυχής (φόβος, εγωισμός, ζήλια) μπορεί να νικηθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο. Ο Ηρακλής στο τέλος φόρεσε το κεφάλι του λιονταριού γιατί κάποιοι καταλαβαίνουν μόνο αν δουν το θυμωμένο πρόσωπο ενός λιονταριού. Έτσι, όταν χρειαστεί, παρόλο ότι έχει νικήσει τον θυμό, θα χαμηλώσει στο πρόσωπό του τη φοβερή λεοντοκεφαλή, γιατί να μην επιτρέψει σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν από ευγένεια να τον χειριστούν

 



Ο Ηρακλής είναι η παρούσα προσωπικότητα που πρέπει σε αυτή τη ζωή να πάρει τη μύηση μέσα από τους 12 άθλους, ώστε να πραγματοποιηθεί ο Ιερός Γάμος του μυαλού (παρούσα προσωπικότητα) και της ψυχής (αθάνατο διαχρονικό κομμάτι μας) Αυτό που στην εσωτερική φιλοσοφία ονομάζεται Φώτιση – (Enlightenment).

Ο θησαυρός βρίσκεται μέσα μας. Όταν μάθουμε να στρέφουμε την προσοχή μας μέσα μας, θα διαπιστώσουμε ότι η χαρά, η αγάπη, η αφθονία, η ειρήνη, όλα βρίσκονται μέσα μας και λανθασμένα τα ψάχνουμε έξω.

Η περίφημη φράση Άκουσε την καρδιά σου - LISTEN TO YOUR HEART είναι αυτή η ιερή σύνδεση του μυαλού με την μεγάλη Ψυχή του σώματος τούτου. Αλλά πώς μπορεί κάποιος να ακούσει την καρδιά αν δεν βρει τρόπο να σταματήσει το θορυβώδες μυαλό; Άκου την καρδιά σου, ναι, Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι η καρδιά ψιθυρίζει ενώ το μυαλό ουρλιάζει.


Έχουμε την ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ που είναι η Ψυχή και το Φως αυτής, το αθάνατο κομμάτι μέσα μας και τη ΜΟΡΦΗ που είναι αυτό το σώμα και όλα τα υλικά πράγματα γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων, τα οποία είναι προορισμένα κάποτε να χαθούν, να διαλυθούν.

Ο Πλάτωνας το είπε με τον καλύτερο τρόπο στην ιστορία του με το Σπήλαιο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται μέσα σε μια σπηλιά κοιτάζοντας εμπρός τους τον τοίχο που δημιουργεί ο βράχος, έχοντας την πλάτη τους στο άνοιγμα της σπηλιάς. Έξω στην πραγματική ζωή έχει λιακάδα και οι άνθρωποι που περνούν εμπρός από την σπηλιά δημιουργούν σκιές στον τοίχο της. Βλέπουν τις σκιές οι άνθρωποι της σπηλιάς και σκέφτονται ότι αυτή είναι η πραγματική ζωή.

Βλέποντας μόνο τις σκιές και τις μορφές, αγνοούν την Πηγή της Ζωής, την Ψυχή τους, που βρίσκεται έξω από την σπηλιά. Μερικοί άνθρωποι ακόμη και για να τους δείξουν τη ζωή έξω δεν θέλουν να βγουν. Προτιμούν να εξαπατούν τον εαυτό τους


ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την τελευταία του διάλεξη στο Πανεπιστήμιο FUDAN της Σαγκάης, 16.04.2024






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου