"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

«Ο Πατέρας», του Florian Zeller στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ - Γράφει ο Νίκος Μπατσικανής



Σπουδαία θεατρική παράσταση με υπέροχες ερμηνείες στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ, «Ο Πατέρας», του Florian Zeller

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Βοηθοί σκηνοθέτιδας: Πηνελόπη Σαραφίδη, Μαρία Ζωμοπούλου, Ντίμη Θεοδωράκη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Ιωάννης Κ. Τσίγκας
Τρέιλερ παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης
Social Media: Δανάη Γκουτκίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Οργάνωση Παραγωγής: Μάρα Κονάκα
Παραγωγή: «Νέο Σύγχρονο Θέατρο»

Ερμηνείες: Περικλής Μουστάκης, Ιωάννα Παππά, Αλέξανδρος Κωχ, Λίλη Τσεσματζόγλου, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου

Από το σημείωμα της παράστασης, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: «Ένα σύγχρονο δράμα που πραγματεύεται τα όρια των σχέσεων μέσα σε μια οικογένεια, όταν ο πατέρας νοσήσει με άνοια λόγω γήρατος. Το τραγικό αυτό θέμα προσεγγίζεται με χιούμορ, αλλά και τρυφερότητα, για αυτό και ο ίδιος ο Ζελλέρ το έχει χαρακτηρίσει ως τραγική φάρσα.
Ο Αντρέ, ο πατέρας, είναι σχεδόν ογδόντα χρονών, πάσχει από άνοια και αρνείται να δεχτεί τις νοσοκόμες που προσλαμβάνει η κόρη του για να τον φροντίζουν. Καθώς προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη νέα κατάσταση, αρχίζει να αμφισβητεί τους αγαπημένους του, την πραγματικότητα γύρω του, ακόμα και το ίδιο το μυαλό του. Η κόρη του, από τη μεριά της, προσπαθεί να βρει τις δικές της ισορροπίες στη ζωή της, προσπαθώντας παράλληλα να ανταποκριθεί στο καθήκον της να φροντίσει τον ηλικιωμένο πατέρα της».

Η παράσταση, όπως τη σκηνοθέτησε εξαιρετικά η Ελένη Σκότη, παρουσιάζει μια διττή εικόνα, δείχνοντας, από τη μια, τα όσα ο πατέρας θεωρεί αληθινά και, από την άλλη, εκείνα που συμβαίνουν πραγματικά. Έτσι, στα μάτια του θεατή, η ιστορία αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συγχρόνως, οι θεατές προβληματίζονται για το δικό τους μέλλον, όταν φτάσουν σε προχωρημένη ηλικία, αλλά πάσχουν και για τον συνάνθρωπό τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις σε αναγκαστική κρίση, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως αυτές έχουν τραυματιστεί ήδη βαθιά, στην ηλεκτρονικο-ποιημένη εποχή μας. Καλογραμμένο έργο, με λεπτές ισορροπίες, για τον άνθρωπο και τα προβλήματα υγείας του, από τον σύγχρονο Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Φλοριάν Ζελλέρ, που έχει γίνει και κινηματογραφική γαλλοβρετανική ταινία (2020), την οποία οι κριτικοί αποθέωσαν και απέσπασε πολλά σημαντικά βραβεία (Όσκαρ ερμηνείας στον Άντονυ Χόπκινς, Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, SEZAR, Γκόγια, Βρετανικής Ακαδημίας) κ.ά.
Άξιοι και ταλαντούχοι συνεργάτες της σκηνοθέτιδας συνέβαλαν στο έξοχο αποτέλεσμα. Την ωραία μετάφραση έκανε ο Γιώργος Χατζηνικολάου, στον οποίον οφείλεται και το καλόγουστο σκηνικό. Ταιριαστή και όμορφη η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου. Βοηθοί σκηνοθέτιδας: Πηνελόπη Σαραφίδη, Μαρία Ζωμοπούλου, Ντίμη Θεοδωράκη. Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Ιωάννης Κ. Τσίγκας.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών υπήρξαν συναρπαστικές και απογείωσαν την παράσταση. Ο Περικλής Μουστάκης στον ρόλο του πατέρα και η Ιωάννα Παππά, ως κόρη, σε ρεσιτάλ ηθοποιίας. Υποδειγματικές και οι ερμηνείες του Αλέξανδρου Κωχ, της Λίλης Τσεσματζόγλου, του Κωνσταντίνου Σειραδάκη και της Καλλιόπης Παναγιωτίδου, που πλαισίωσαν άριστα, στους δικούς τους ρόλους. Το κοινό, στην κατάμεστη αίθουσα χειροκρότησε όλους τους συντελεστές, στο τέλος, καλώντας τους και ξανακαλώντας τους στη σκηνή. Θερμά συγχαρητήρια!
Διάρκεια: 110 λεπτά

Παραστάσεις: Πέμπτη, στις 21.00. Σάββατο, στις 21.15. Κυριακή, στις 18.00. Τετάρτη, στις 18.15

«Σύγχρονο Θέατρο»
Ευμολπιδών 45, Γκάζι, πλησίον σταθμού Μετρό «Κεραμεικός»
Τηλέφωνο: 210 34 64 380
Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/o-pateras/ & 211 77 00000
Μειωμένα εισιτήρια: Μόνο στο ταμείο του θεάτρου: 210 34 64 380

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,
μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ την κυρία Σταυρούλα Δεκούλου και τον Τέχνης Τόπο, για τη δημοσίευση της κριτικής μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή