"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

«Ο Αλαφροΐσκιωτος - μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», των Θανάση Σάλτα και Ιωάννας Μαστοράκη, στο Θέατρο "Λύχνος", Γράφει ο Νίκος Μπατσικανής


Πολύ καλή θεατρική παράσταση: «Ο Αλαφροΐσκιωτος - μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», των Θανάση Σάλτα και Ιωάννας Μαστοράκη, στο Θέατρο "Λύχνος"

Συγγραφείς: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα Μαστοράκη
Στίχοι τραγουδιών: Θανάσης Σάλτας
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα ΜαστοράκηΣκηνικά - Κοστούμια: «Θίασος Πορεία»
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα ΜαστοράκηΠαραγωγή: «Θίασος Πορεία»

Ερμηνείες, με αλφαβητική σειρά: Χρίστος Γεωργίου, Ιωάννα Μαστοράκη, Θανάσης Σάλτας, Σάρα Τερζή

Συντελεστές τραγουδιών παράστασης:
«Αλαφροΐσκιωτος», Μουσική: Αρετή Κοκκίνου, Στίχοι: Θανάσης Σάλτας
Ερμηνεία: Θέλμα Καραγιάννη
Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι «Αλαφροΐσκιωτος» εδώ:  https://youtu.be/_49kSnA_jIc


«Κόρη του πρωινού», Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Στίχοι: Θανάσης Σάλτας
Ερμηνεία: Νίκος Ανδρουλάκης
Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι «Κόρη του πρωινού» εδώ: https://youtu.be/4tYoT7SetgQ


Το έργο διαδραματίζεται στα 1904, έτος ανεξαρτησίας της Κρήτης, και βασίζεται στον λαϊκό θρύλο για τις νεράιδες του Καρτερού. Θεατρικό έργο μυστηρίου που αναδεικνύει τη μαγεία της κρητικής παράδοσης και τον γλωσσικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας, ακολουθώντας τη δραματουργική εξέλιξη αρχαίας τραγωδίας.

Μελετώντας, οι συγγραφείς: Ιωάννα Μαστοράκη και Θανάσης Σάλτας, διεξοδικά την κρητική παράδοση και την κρητική διάλεκτο, δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο βασισμένο στον λαϊκό θρύλο του Καρτερού της Κρήτης, για την περίφημη νεραϊδο-σπηλιά των Αστρακών, όπου ζούσαν νεράιδες.

«Ο Αλαφροΐσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019, σε μια συγκινητική βραδιά για την Κρήτη, στα πλαίσια του πανελλήνιου συμποσίου ποίησης και πεζογραφίας με θέμα: «Ο Ερωτόκριτος στην λογοτεχνία και στην τέχνη - Ο πολιτισμός της Κρήτης», που διοργάνωσε ο πολιτιστικός φορέας «Ιδεόπνοον» και οι «Πνοές Λόγου και Τέχνης», με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και του Ιστορικού Μουσείου.

Ο συγγραφείς - σκηνοθέτες Θανάσης Σάλτας και Ιωάννα Μαστοράκη έχουν βραβευτεί για τα έργα τους κι έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για τις θεατρικές παραστάσεις τους από κριτικό της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού, ενώ, το 2019, βραβεύτηκαν και στο «4ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου». (Από το Δελτίο Τύπου)

Ελκυστικό και πρωτότυπο θέμα για θεατρική παράσταση, βασισμένο στην Κρητική παράδοση. Όπως είχε δηλώσει η αείμνηστη ηθοποιός και ποιήτρια Κατερίνα Γώγου (1940 - 1993): «Οι ρίζες μας δεν είναι, μόνο, για να μας κρατούν στη γη, αλλά και για να βγάζουμε καινούργια κλαδιά, άνθη και καρπούς». Αυτό προσφέρει και το καλογραμμένο έργο της Ιωάννας Μαστοράκη και του Θανάση Σάλτα, αποτέλεσμα σημαντικής και κοπιαστικής μελέτης, που μετουσιώθηκε σε σπουδαίο έργο τέχνης, από τον Θίασο «Πορεία».

Ο Μανωλιός, νεραϊδο-χτυπημένος στην εφηβεία, ζει με τη μητέρα και την αδελφή του, σε χωριό της Κρήτης. Η παρουσία ενός ιερομονάχου και το κρυμμένο μυστικό της μάνας θα φέρουν ανατροπές στην ήσυχη ζωή τους και οδηγούν τους ήρωες σε άλλα μονοπάτια, με απρόβλεπτες συνέπειες, στοιχεία που κρατάνε το κοινό σε αγωνία.

Η παράσταση, όπως σκηνοθετήθηκε από τους δύο συγγραφείς - μελετητές: Ιωάννα Μαστοράκη και Θανάση Σάλτα, έχει πολλές αρετές, καθώς φέρνει τους θεατές σε επαφή με την παράδοση˙ όπως τη γνωρίζουμε μέσα από διηγήσεις, παραμύθια και δημοτικά τραγούδια, μέρος του θησαυρού που μας κληροδότησαν οι παλαιότεροι, αφού πρόκειται για έργα μοναδικής ομορφιάς, γεμάτα δοξασίες, που ακόμα συγκινούν και μπολιάζουν τον ελληνικό πολιτισμό. «Κάνει το σύγνεφο άλογο και τ’ άστρο χαλινάρι…» - (Του νεκρού αδελφού, παραδοσιακό). «Α δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει…» - (Της Άρτας το γιοφύρι, παραδοσιακό). Λειτουργικό και ρεαλιστικό το σκηνικό, ως εσωτερικό χωριατόσπιτου, και όμορφα κοστούμια, ταιριαστά με την εποχή και το θέμα. Υπέροχοι εκκλησιαστικοί ύμνοι και γνωστά μουσικά μοτίβα, επιλεγμένα από την Ιωάννα Μαστοράκη και τον Θανάση Σάλτα, αλλά και δύο πρωτότυπα τραγούδια, σε στίχους Θανάση Σάλτα και μουσική Αρετής Κοκκίνου («Αλαφροΐσκιωτος») και Λίνου Κόκοτου («Κόρη του πρωινού»), ερμηνευμένα μοναδικά από τη Θέλμα Καραγιάννη και τον Νίκο Ανδρουλάκη (αντιστοίχως), χορευτικές φιγούρες, μα πάνω απ’ όλα τα απρόσμενα γεγονότα και η μεταφυσική διάσταση του θέματος, απογειώνουν την παράσταση, σε συνδυασμό και με τις υποδειγματικές ερμηνείες των ηθοποιών: Χρίστου Γεωργίου, Ιωάννας Μαστοράκη, Θανάση Σάλτα και Σάρας Τερζή, που αναδεικνύουν τους ιδιαίτερους ρόλους τους. (Διάρκεια: 120 λεπτά, με διάλειμμα)

Κάθε Κυριακή στις 20.00

«Θέατρο Λύχνος, τέχνης & πολιτισμού»

Χαλκιδικής 83 & Ιερά οδός 59, 11855 Γκάζι
(πλησίον στάσης Μετρό «Κεραμεικός» )

Κρατήσεις: «Θέατρο Λύχνος» / «Θίασος Πορεία»: 2110121686 & 6946309618

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου, 
μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών


2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ την κυρία Σταυρούλα Δεκούλου και τον Τέχνης Τόπο, για τη δημοσίευση της κριτικής μου! Νίκος Μπατσικανής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ εγώ που κρατάς το θεατρόφιλο κοινό πάντα ενημερωμένο και μέσα από το Τέχνης τόπος.

      Διαγραφή