"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Τίς πταίει; Οι λογοτέχνες της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών απαντούν...

Μετά covid εποχή, απεργίες και παρελάσεις, βροχές και καύσωνες, έλλειψη υγείας και οικονομικής άνεσης... είναι κάποιες από τις αιτίες στις οποίες οι λογοτέχνες αποδίδουν τη μείωση προσέλευσης στις λογοτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΕΕΛ (αλλά και άλλων Ενώσεων, ας μην γελιόμαστε). Και αν αυτό υφίσταται, γιατί αλλού συρρέουμε, σε κάποιες παρουσιάσεις βιβλίων για παράδειγμα ή σε συναυλίες ή απονομές βραβείων; Τι εμποδίζει τα μέλη των λογοτεχνικών ενώσεων να γεμίσουν τις αίθουσες των συλλόγων τους και να δώσουν στον χώρο την αίγλη και τη λάμψη παλαιότερων ημερών; Μήπως τελικά η εποχή της πανδημίας  μας αποξένωσε περισσότερο από όσο πιστεύουμε ή μήπως η εισδοχή μας σε μια μεγάλη λογοτεχνική οικογένεια είναι μια Ιθάκη που στολίζει μόνο το λογοτεχνικό μας χαρτοφυλάκιο κι όλα σταματούν εκεί;

Ρωτήσαμε τους λογοτέχνες της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών ... Τίς πταίει; για τις αίθουσες που δεν γεμίζουν όπως παλιά και τι θα έπρεπε να γίνει γι' αυτό. Διαβάστε παρακάτω τι λένε τα μέλη της αρχαιότερης λογοτεχνικής εταιρίας στην Ελλάδα από όποια θεσμική ή όχι θέση την υπηρετούν. 


Κώστας Καρούσος
Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Eκλεκτή φίλη...κάθε λογοτέχνης έχει την δυνατότητα εισδοχής στην ΕΕΛ, αφού έχει-προφανώς- τα καταστατικά στοιχεία εγγραφής του [ 5ετία ύπαρξης στο χώρο και 3 βιβλία [ τα 2 λογοτεχνίας το δε τρίτο μετάφραση επιστημονικό-λαογραφικό κλπ ]. Το πρόβλημα δημιουργείται στη πορεία. Πώς εμείς αξιολογούμε το νέο μέλος; Πώς το συνδέουμε στο χώρο, με την ιστορία της ΕΕΛ, πώς το προστατεύουμε από τη λεξιπενία, την υποκρισία, την άμετρη αυτοπροβολή, την στημένη δημοσιότητα, τις κακόφημες φιλίες, την επιθετικότητα κατά της ΕΕΛ κλπ, που συνεχίζει να πρωτοπορεί στα λογοτεχνικά και κοινωνικά μας δρώμενα; Υπάρχουν βεβαίως αντιστάσεις και καλές προθέσεις... το εύρος της αξιοποίησης του ατόμου θέλει πρωτίστως οργανωτική παιδεία, πρόγραμμα, και βαθιά πνευματική επικοινωνία. Αυτά λείπουν σαφώς από τους χώρους μας. Μόνο η ΕΕΛ - κατά το δυνατό της στυγνής εποχής μας και της γνωστής αλλοτρίωσης-κρατάει, μέσα από τα πλούσια προγράμματά της, και το κύρος της και την αξιοπρέπεια της προβολής του μέλους. Η στάση αυτονομίας του ατόμου, έχει πολλές ρίζες... Οι απόντες φαίνονται στις λειψές διοργανώσεις. Στις καλοστημένες προβολές των εργασιών μας, έχουμε όρθιους στην αίθουσα της ΕΕΛ. Όμως, ο λογοτέχνης θέλει διαρκή προσέγγιση, επιμονή στις ειδοποιήσεις, όμορφες και περιεκτικές προσκλήσεις, και αρκετές φορές "το τερπνόν μετά του ωφελίμου"... Το διερώτημα βεβαίως παραμένει αυτούσιο και αμείλικτο !!!..Συντρέχουν προβλήματα απόστασης, οικονομικά, εμπιστοσύνης, καλής διαχείρισης κλπ. Αν προστρέξετε στις εκδηλώσεις -γενικά του χώρου μας- υπάρχει πτώση συμμετοχής μετά τον κορωνοϊό και δυσπιστία προσέλευσης παντού... Παραμένουμε ως φορέας παραγωγής έργου και αξιόπιστος και πολλαπλά δημιουργικός, όμως, ο χώρος, το άτομο και η συμμετοχή... θέλουν αυστηρά κριτήρια οργάνωσης... Εμείς -και είμαστε οι μόνοι- που υπερκαλύψαμε όλους τους απόντες, που έφυγαν από τη ζωή, [τους 28 της τριετίας]. Ο αγώνας της προσέγγισης του λογοτέχνη, είναι πλέον μόνιμο πεδίο και στόχος της ΕΕΛ, κι αυτό θέλει -σε καθημερινή βάση-, ρήξεις και αναδιατάξεις, άτομα εμπιστοσύνης, διάλογο και στάση αξιοπρέπειας, στα νέα άτομα, προβολή με σωστό κριτικό λόγο, χωρίς αμετροέπειες και κομπασμούς, σχεδιασμό και ηθική στήριξη, διευρυμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, φιλικό άνοιγμα της επιρροής μας προς όλους, και συχνή υπενθύμιση -πρακτικής ουσίας- στους νέους δημιουργούς... Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την επικαιρότητα του θέματος. Καλή συνέχεια στο έργο σας...


Παύλος Ναθαναήλ
Πρώην Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα στους λογοτέχνες πού είναι μέλη της Ε.Ε.Λ με διάφορες ποινές. Η πιο αυστηρή να είναι η διαγραφή. Σας στέλνω την αγάπη μου! Συνεχίστε το έργο σάς. Καλή επιτυχία!


Αυγερινός  Θ.  Ανδρέου
Γενικός Γραμματέας (και πρώην Πρόεδρος) της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Κυρία Δεκούλου, δυστυχώς το ποσοστό αυτών των συναδέλφων είναι περισσότερο από το μισό. Και εάν κανείς προσθέσει και εκείνους που αρνούνται να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή τους, έχει ανάγλυφη της εικόνα της δυστυχίας μας. Όμως, όσοι μείναμε πιστοί στο Χρέος, είμαστε εκεί ολόρθοι, εύψυχοι και ετοιμοπόλεμοι.


Γιάννης Βέλλης
Ειδικός Γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Αυτό δεν γίνεται μόνο στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.), αλλά γενικότερα στις συλλογικότητες, λογοτεχνικές και μη. Στην Εταιρία μας, λόγω της ιστορικότητάς της, των μεγάλων λογοτεχνών που την πλαισίωσαν από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, φαίνεται περισσότερο. Θέλουν να έχουν τον τίτλο του μέλους, έχουν τα προσόντα για αυτό αφού η θεσμοθετημένη από το καταστατικό επιτροπή τα εγκρίνει ως τακτικά μέλη και μετά απόλυτη σιωπή ή ελάχιστες παρουσίες. Παρόλο το πλούσιο πρόγραμμα που έχει και τους εκλεκτούς ομιλητές. Άρα η εγγραφή στα τακτικά μέλη γίνεται για να επιβεβαιώσει, προς τα έξω, την αξία τους ως τακτικά μέλη μιας μεγάλης ιστορικής λογοτεχνικής ένωσης και σταματάει εκεί.
Δεν φταίνε τα διοικητικά συμβούλια, οι εκδηλώσεις, η ώρα των εκδηλώσεων, ότι είναι στο κέντρο της Αθήνας το εντευκτήριο με τα γραφεία μας.
Εκείνο που φταίει εδώ και φυσικά δεν είναι "πρόβλημα" μόνο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.), είναι το τι θέλει κανείς από μια ένωση και τι είναι διατεθειμένος να προσφέρει για αυτό. Ευτυχώς από παλιά μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά αξιόλογα μέλη που έχουν προσφέρει πολλά, παράλληλα με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις. Αλλά δεν μπορούμε ως Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και ως απλά ενεργά τακτικά μέλη, να αγνοούμε αυτές τις απουσίες. Οι οποίες μετά την περίοδο του COVID 19 έγιναν περισσότερες.
Μια λύση θα ήταν, να δοθούν προνόμια στα ενεργά μέλη. Μια κάρτα προνομίων, πέρα από την κάρτα μέλους, με αυτά που θα θέλανε τα μέλη μας ως λογοτέχνες, εντός και εκτός της Εταιρίας. Δεν τιμωρούμε κάποιον για τις επιλογές του, όπως το να απέχει από εκδηλώσεις ενώ διαθέτει την ιδιότητα του τακτικού μέλους, αλλά αντίθετα επιβραβεύουμε αυτόν που συμμετέχει σε αυτά που κάνουμε κατά διαστήματα. Αυτό νομίζω είναι μια καλή θέση στο "πρόβλημα" που αναφέρατε και πιστεύω ότι μπορεί να το υλοποιήσει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μια επιτροπή ενεργών τακτικών μελών που αυτό θα ορίσει.


Ελένη Κοντόζογλου – Συκά
Ταμίας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Όσον αφορά την λογοτεχνική μας οικογένεια φοβάμαι πολύ ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τον τίτλο του μέλους της Εταιρείας να μπαίνει στο βιογραφικό τους και τοποθετούν τις υποχρεώσεις τους σε δεύτερη μοίρα. Θα έπρεπε να υπάρχει μια αυστηρότητα και πιστεύω πως το Δ.Σ. πρέπει να λάβει κάποια μέτρα. Θέλει βέβαια μια διακριτική στάση. Δεν είμαστε αστυνομία. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η συνείδηση τους. Θέλει το θέμα σκέψη για να φέρει αποτελέσματα. Θα τα πούμε πάλι.


Σπύρος Αυλωνίτης
Μέλος Δ.Σ. της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Πιστεύω πως πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στο θέμα των νέων μελών που παύουν να συμμετάσχουν μόλις γίνουν μέλη. Πρέπει να παρθούν μέτρα


Σπύρος Ζαχαράτος
Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Εδώ και δέκα χρόνια σχεδόν στην ΕΚΝΜ της ΕΕΛ, θα ήθελα και το τονίζω, τα μέλη όλα, καινούργια και παλιά να είχαν συχνότερες παρουσίες και συμμετοχή στα όργανα και στις εκδηλώσεις της εταιρίας μας, που όλοι πρέπει να νιώθουμε την ιστορική αίθουσα της, σαν δεύτερο σπίτι μας. Ο καθένας πράττει ανάλογα την κοινωνική, την οικογενειακή κατάσταση του, ίσως και ανάλογα με την συνείδηση του. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αυστηρότητα σε ένα λογοτεχνικό σωματείο. Τι; Για πειθαρχικό θα μιλάμε; Για εμένα πρέπει ν' αλλάξει και η ονομασία του, σε επιτροπή δεοντολογίας. Τι; Στρατός είμαστε; Ποια θα είναι στάση της της Εταιρίας; Λιγότερες και ποιοτικότερες εκδηλώσεις! Αν κάνουμε πληθώρα π.χ. 15-20 εκδηλώσεις το μήνα, μπορούμε να έχουμε απαίτηση για συνεχή παρουσία των μελών; Υπολογίστε ηλικία, αποστάσεις, θέματα υγείας οικονομικά και τόσα άλλα. Ευχαριστώ!


Ευαγγελία Ρουμελιώτου - Δαρσινού 
 Γραμματέας της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Ευχή μας είναι να, έρχονται τα μέλη στις εκδηλώσεις. Όμως κάποιοι έχουν προβλήματα υγείας άλλοι οικογενειακά ή οικονομικά θέματα. Επίσης στην Εταιρεία γίνονται πολλές εκδηλώσεις -και έτσι πρέπει- με αποτέλεσμα τα μέλη να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Γνώμη μου είναι να τους τηλεφωνούμε και ευγενικά να τους προτρέπουμε να έρχονται έστω και λίγες φορές το μήνα. Εγώ το έκανα πέρσι ως γραμματέας της επιτροπής κρίσης νέων μελών και βρήκα ανταπόκριση. Ίσως πρέπει να αναλάβουν κάποιοι μέλη να υπενθυμίζουν να μιλούν μαζί τους να ακούνε τα παράπονα τους, που πάντα υπάρχουν, και να τους παρουσιάζουν την θετική πλευρά της συμμετοχής στα λογοτεχνικά δρώμενα. Συμπέρασμα, όχι διαγραφές. Υπενθύμιση ευγενική παρότρυνση και κατανόηση γιατί η ζωή έχει πολλά προβλήματα δεν πρέπει να της φορτώνουμε κι άλλα.


Κατερίνα Ντούγκα Κοτοπούλου
 Μέλος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σταυρούλα μου θίγεις ένα σημαντικό θέμα που αφορά τίς εκδηλώσεις των λογοτεχνών στην εταιρία Ελλήνων λογοτεχνών την συνεχόμενη απουσία και αδιαφορία των μελών που αρχικά επιζητούν να γίνουν μέλη και δεν έχουν ίχνος σεβασμού στην προσπάθεια του προέδρου, Κώστα Καρούσου, του ΔΣ και άλλων παραγόντων προκειμένου να παρουσιάζεται η λογοτεχνική προσπάθεια των μελών. Το έχω επισημάνει και στην συνέντευξη μου μα δυστυχώς, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Η ευθύνη και η υποχρέωση είναι άγνωστες λεπτομέρειες δυστυχώς για πολλούς. Ίσως έχουν πολλή δουλειά στο FB και δεν τούς μένει χρόνος. Μπράβο για την επισήμανση.


Γιάννης Παπαθεοδώρου
 Μέλος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Τί νόημα έχει, να επιθυμεί να γίνει κάποιος μέλος τής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και να και να μην εμφανίζεται στις εκδηλώσεις της; Συμφωνώ, η Εταιρία πρέπει να επανεξετάζει το θέμα των μονίμων απόντων και να λαμβάνει προφανώς μέτρα.


Γιώργος Μανέτας
Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου

Πάνε χρόνια τώρα που στις συνελεύσεις τίθεται αυτό το θέμα. Δεν προκύπτει ωστόσο κάποιου είδους "τιμωρίας" διότι δεν αναφέρει το καταστατικό επ' αυτού θέμα πέρα από τα όργανα και το Δ.Σ. Ως εκ τούτου δημόσια δεν μπορώ να πάρω θέση.

Παναγιώτα Ζαλώνη
Τακτικό Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Καλλίτερα να περιμένουμε την ετήσια γενική συνέλευση του Οκτώβρη στην ΕΕΛ να συζητήσουμε όσοι θέλουμε με το ΔΣ της ΕΕΛ. Το θέμα πρέπει αυτοί να το θέσουν και να το συζητήσουν με τα μέλη τους. Εμείς πρέπει να είμαστε με όλα τα σωματεία και άλλους φορείς πολιτισμού στην ίδια τοποθέτηση. Φιλικότατη είμαστε όλοι μια οικογένεια. Δεν καταλαβαίνω το αίτημα για δημοσκόπηση, τις φταίει που ο κόσμος δεν προστρέχει στις εκδηλώσεις της ΕΕΛ. Με επιπλήξεις και νουθεσίες και πιέσεις δεν γίνεται.


Κωνσταντίνος Γεωργάτος
Τακτικό Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Νομίζω, πως ο σπόρος κάθε ανθρώπου, ο οποίος έχει την αίσθηση πως μπορεί να εκφραστεί μέσω του ποιητικού λόγου, οφείλει να σπαρθεί. Έπειτα δεν χρειάζεται κανένας πόλεμος. Ο "δίκαιος σπόρος" -όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου - θα φυτρώσει, ο σπόρος που έπεσε άδοξα θα χαθεί. 


Μικέλης Αντώνης, 
Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχετικά με την επιδίωξη ορισμένων ατόμων να γίνουν μέλη της Εταιρείας και αφού το επιτύχουν, σπανίως έρχονται σε διάφορες συγκεντρώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ. Είναι νέα θέμα γνωστό και δύσκολα να διορθωθεί. Όλοι βέβαια έχουν τις δικαιολογίες, άλλοι δικαιολογημένα άλλοι όχι. Ούτε μπορούμε να τους αναγκάσουμε για την προσέλευσή τους. Είναι θέμα προσωπικής ευαισθησίας. Είναι λυπηρό βέβαια και ο καθένας μας κρίνει αναλόγως. Να έχετε ένα χαρούμενο βραδάκι.


Φωτεινή Αζαμοπούλου
Τακτικό Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Η δική μου θέση είναι πως εφόσον αιτείται κάποιος και διεκδικεί μια θέση στην ΕΕΛ, οφείλει στα μετέπειτα να στηρίζει και τις δράσεις της, όχι απλά να εμπλουτίζει το βιογραφικό του. Ίσως δεν είναι εφικτή η παρουσία μας σε όλες τις εκδηλώσεις όμως όποιος αλήθεια το επιθυμεί θα βρει το χρόνο. Εξαίρεση υπάρχει εκεί όπου τίθεται ζήτημα υγείας. Είναι θέμα συνείδησης καθαρά. Τώρα αν κάποιοι είναι μόνιμα απόντες, απουσίες δηλαδή που ξεπερνούν το ένα έτος - τα δύο έτη κτλ., ναι, ίσως θα έπρεπε να μπαίνουν σα ζήτημα συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο. 



Για το Τέχνης τόπος: Σταυρούλα Δεκούλου

1 σχόλιο: