"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

«Ερήμην του ποιητικού λόγου» της Παναγιώτας Ζαλώνη




«Ερήμην του ποιητικού λόγου» 
της 
Παναγιώτας Ζαλώνη 

Ποιητή, ατίθασε κι ωραίε, που κρύβεσαι στα σύννεφα των φθόγγων σου, βουλιάζεις στην ωραιότητα των στίχων σου, ακροβατείς ανάμεσα στις περιγραφικές αναμνήσεις σου, οδοιπορείς με αλαλαγμούς δοξαστικούς με διθυράμβους ονειρικούς, που, «τέμνουν τον δεκαπεντασύλλαβο», τον βυζαντινό ιδιόμελο ρυθμό.

Έλα στην εποχή μας –σε έχουμε ανάγκη – που υποφέρει από έναν κατακλυσμό υπολέξεων, που μας ρίχνουν στα κεφάλια μας τα μέσα ευρείας δημοσιότητας με την επικουρία της παραλογοτεχνίας και της υποκουλτούρας. 

Στερεότυπες εκφράσεις, λεκτικό υλικό ομοιόμορφο, βαριά μας βομβαρδίζει από παντού και μας ρίχνει σε μια γλωσσική λεξιπενία. 

Έλα εσύ, ποιητή, να μας μιλήσεις για τα ουσιώδη, την αλήθεια της ψυχής σου να μας καταθέσεις, να μας πεις με τον φωτεινό σου λόγο, πώς να υπερβούμε αυτή την πραγματικότητα στη χώρα μας. Δίδαξέ μας τις έμφορτες φως, ομορφιά, νοήματα υψηλά λέξεις σου. Δώσε μας εφόδια, γιατρικά, γι’ αυτήν τη νόσο της ελληνικής κοινωνίας. 

Έλα εσύ, ποιητή, να συντηρήσεις την τεράστια οικουμενική κληρονομιά μας, «την γλώσσαν την Ελληνικήν», αυτήν που δόξασε στα πέρατα της γης ο Κ. Π. Καβάφης και πριν απ’ αυτόν ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης, ο Πίνδαρος και ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι Απόστολοι των Εθνών με τα Ευαγγέλια κι ο Ιωάννης με την Αποκάλυψη. 

Ταξίδεψε τα βιβλία σου με τον πλούσιο ελληνικό λόγο σε χώρες πολλές και μακρινές, με τη βοήθεια του Θεού και κανενός άλλου. 

Οι ιθύνοντες αδρανούν, κωφοί στις παρακλήσεις και στις αιτήσεις για μια βοήθεια που αξίζει όσο τίποτα, για την έκδοση και διακίνηση μνημείων του Ελληνικού λόγου, που σεις στην Πατρίδα σας αφήνετε κληρονομιά ανεξάντλητη, τεράστια και ουσιωδώς πλουσία. 

Και συ, Έλληνα μεταφραστή της ξένης λογοτεχνίας, που αγωνίζεσαι απλήρωτος και άδοξος να κυκλοφορούν στις ξένες χώρες έργα δικών τους δημιουργών στην γλώσσα την ελληνική, και να τους αποδεικνύεις ακόμη μια φορά, πόση ομορφιά και πλούτος εμφωλεύεται στις άφθαστου κάλλους ελληνικές λέξεις και εκφράσεις, «ξέχωρες όλες, θαυμαστές, εξαίσια σμιλευμένες από ποιητές». 

Διαπρεπείς επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές, συνεπίκουροι των μεγάλων δημιουργών του λόγου, μεταλαμπαδεύστε την σ’ όλο τον κόσμο με πρότυπά σας: Τον Θεόδωρο Γαζή, τον Μανουήλ Χρυσολωρά, τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, τη Μαρία Κάλλας, τον Ηλία Καζάν τον Μιχάλη Κακογιάννη που ευαγγελίσθηκαν το ελληνικό ιδεώδες, την ελληνική γλώσσα, στις καλλιτεχνικές της εκφάνσεις, στην απόλυτη ομορφιά της, στην πληρότητά της, στη σαφήνεια και βαρύτητα των λέξεών της, στην επιστημονική ορολογία, ώστε να μείνουν ίδιες, ανέπαφες, για όλο τον κόσμο. 

Όλοι ξέρουμε ότι ο Ξενοφών Ζολώτας έγραψε και ανέγνωσε σε διεθνές συνέδριο επίσημο κείμενο στ’ Αγγλικά, με όλες τις λέξεις του κειμένου Ελληνικές, κι έμεινε αυτό το κείμενο ιστορικό. 27000 ατόφιες ελληνικές λέξεις δανείσθηκαν άλλες γλώσσες ενώ μόνο 30 από Σλάβικες 235.000 λέξεις έχουν ελληνική ρίζα κι άλλες, ατόφιες, ισχύουν διεθνώς, όπως: Δημοκρατία, Αρχιτεκτονική, Πολιτική, Ολυμπισμός, Θέατρο, Μαθηματικά, Αστρονομία, Ο.Κ., Ρέζους, Φαινόμενο, Κρίση, Ενέργεια, Έρως, Φιλοσοφία, Αμήν, Βάπτισμα, κ. ά. Ελληνική γλώσσα! Κόσμημα του Πολιτισμού, σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν τη δύναμη της κάθε σου λέξης και σε εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο, σε φτωχαίνουν, σε περιορίζουν, σε αλλοιώνουν. 

Πρόγονοί μας, σε άφησαν παρακαταθήκη σε μας, με τις τραγωδίες, φιλοσοφικά κείμενα, και νόμους κι εμείς πρέπει να σε παραδώσουμε ατόφια στις επόμενες γενιές. 

Σε σένα, λοιπόν, ποιητή, που είσαι πιο κοντά μου, μιας και της Μάνας Ποίησης εργάτρια ακούραστη κι απλήρωτη, δηλώνω πως είμαι, σε σένα που έχω το θάρρος λόγω της σχέσεώς μου με την υψηλή Μητέρα σου, στέλνω το κάλεσμά μου απόψε, ενώπιον τόσων πνευματικών ανθρώπων, επιστημόνων και αρχόντων της ωραίας Θάσου, ν α   δ ι α ι σ θ α ν θ ε ί ς, τη μεγάλη σου ευθύνη για κάθε φθορά και μετάλλαξη της ελληνικής μας γλώσσας. 

Ε ρ ή μ η ν   τ ο υ   π ο ι η τ ι κ ο ύ   λ ό γ ο υ, δεν θα είναι και τόσο εύκολοι οι αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονέων, των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, των Αξιωματούχων της Ελληνικής Παιδείας. Ο ποιητικός λόγος ούτε στηρίζεται ούτε εκφέρεται μόνο στις 500 - 600 λέξεις που αποτελούν το καθημερινό λεξιλόγιο του σημερινού Έλληνα, αλλά σε όλες –περίπου 80.000.000 σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες του εξωτερικού– ( αρχαίες, μεσαιωνικές και νεοελληνικές). 

Πακτωλός η ελληνική γλώσσα, παρ’ όλες τις παραποιήσεις και τις αλλοιώσεις, α ν θ ε ί, μ ε γ α λ ο υ ρ γ ε ί και μας προκαλεί να την αγκαλιάζουμε, να την αγαπάμε, να την ερευνάμε και πάνω απ’ όλα να μην αφήνουμε να καλύπτουν με αφιόνι και ξερόχορτα τον δρόμο που οδηγεί στην κοίτη του, στις ρίζες της ελληνικής γλώσσας, εκείνης που ξέρει να περπατά λικνίζοντας το ποθητό κορμί της και χορεύοντας ξέφρενα, να μαγεύει τον ποιητή. 

Εκείνης, που μεθά με τη φλογέρα, το λαούτο και το κανονάκι, τον τραγουδιστή και το κοινό του. Εκείνης που ξελογιάζει με τις χιλιάδες αποχρώσεις της, τους πεζογράφους. Ολοφώτεινη αρχόντισσα, η Ελληνική Γλώσσα μας, θα παραμείνει στην αιωνιότητα. Ας ενώσουμε τον εαυτό μας, με το άπειρο φως της, να λάμπουμε και να φωτίζουμε τον κόσμο. Έχει ανάγκη ο κόσμος απ’ το δικό μας φως, των Ελλήνων το φως, να γίνει πιο λευκός, άυλο περίβλημα να ενδυθεί, αναλλοίωτη η ουσία του να παραμείνει. 

Κι εμείς στο βάθος του, «σωροί νομίσματος περιέργων εποχών και τόπων». 








            



          



ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΖΑΛΩΝΗ


Σημάδια της ζωής σου

ψάχνω μες στα βιβλία

τα τετράδια, τον υπολογιστή.

Βλέπεις η ελπίδα

δεν έχει χαθεί.

Άλλοτε πως σβήνει, δείχνει

κι άλλοτε αναζωπυρώνεται

και να, προβάλλει Ορθή.

 

Ω γύρω κοίτα,

τ ί π ο τα,

πώς χάνονται και πάνε,

ημέρες, ώρες και στιγμές.

Τρέμουνε όλα

και οι χαρές σβηστές.

Κουράστηκα, ψυχή μου.

Μεγάλο είναι βάσανο

του «τίποτα» τ’ απόσκιο.

 

====

 

Αλητείες...

Που καθόλου δεν μου πάνε.

 

Νύχτες ολάκερες στις πλατείες

και τα στενά σοκάκια τα γραφικά

της Πόλεως των Ιδεών

με τα μεθυστικά λουλουδαρώματα

και τις θεσπέσιες μελωδίες

των ωδικών πτηνών

π’ αλήτευαν κι αυτά

μαζί με την ψυχή μου και τον νου μου.

 

Επιθυμίες πεπτωκυίες

στις πλατείες

Νύχτες ολάκερες

τα μάτια κατακόκκινα

απ’ τις κραιπάλες.

Λιώμα ο νους και η ψυχή.

Ο στίχος λάβα ηφαιστείου.

 

====

 

To αλφαβητάρι του εγκλεισμού

 

Β

Βλέπεις; Ο ήλιος ολόλαμπρος!

Βγες στο μπαλκόνι, να τα πούμε

Βρες έναν τρόπο ποίημα να στήσουμε

Βιολέτες θα σου φέρω για να το στολίσουμε

Βραδιάζει.. Αλλοίμονο μην το καθυστερήσεις

Βάλσαμο ήτανε το ποίημά σου

Βασίλισσα η ψυχή μου τώρα είν’ κοντά σου

 

====

 

Γ

Γεσθημανή δε βρίσκω να σταθώ

Για να προσευχηθώ

Γέμισε ο τόπος πόνο, χαλασμό

Γιατρειά θέλω να βρω

Γερή να γίνω

Γεράνια στην αυλή μου να φυτεύω

Γονάτισα, φοβήθηκα και φτώχεψα

Γυμνό σαν είδα των ελαιών το όρος

Γιατί πού πήγαν οι ευλογημένες οι ελιές;

Γύρω μου «τίποτα»

Γιατί; Πάλι ρωτώ

Γέρασα λυπηθείτε με, η πίκρα μου βουνό

 


Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Κάλλιας Κουμπλουδέλη, "Ευκαιρείτε Ποίησης", στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών




Ευκαιρήσαμε ποίησης,
το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. 


     

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. χαιρέτισε την εκδήλωσε και μίλησε εμφανώς συγκινημένος για το πόνημα της νέας ποιήτριας.


Στο πρώτο της επίσημο βάπτισμα, την ποιήτρια Κάλλια Κουμπλουδέλη συνόδευσαν και μύρωσαν με τις ευχές τους και τον έγκριτο λόγο τους
 η Πρόεδρος του Ομίλου Ξάστερον και Διευθύντρια του Περιοδικού Κελαινώ, Μέλος της Ε.Ε.Λ., 
 ποιήτρια Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη

&

ο κύριος Ντίνος Κουμπάτης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, Μέλος της Ε.Ε.Λ. 


          


   


Η φιλόλογος κι επιμελήτρια κειμένων που συνοδοιπόρησε με την ποιήτρια σε αυτό το βιβλίο μέχρι την έκδοσή του, Μαρίνα Σταμέλου, ανέλυσε τη γραφή και τα εσωτερικά νοήματα και σκέψεις που η Κ.Κ. μεταφέρει στον αναγνώστη μέσα από τη γραφή της. 

      

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες της Κάλλιας Κουμπλουδέλη, η οποία μοιράστηκε με τους παραβρισκόμενους την γνωριμία της με την ποίηση και την πορεία της μέχρι την έκδοση της ποιητικής συλλογής.  

   


 


     



     

     




Φωτογραφικό υλικό: Άγγελος Μαρίνος, Όλγα Αχειμάστου, Κάλλια Κουμπλουδέλη
Επιμέλεια παρουσίασης: Σταυρούλα Δεκούλου

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Κατερίνα Αλυσανδράτου, Το τίμημα της νίκης




Στη γονιμότητα της μνήμης,
ψίθυροι
έκθαμβες φωνές
καλέσματα μυστικά.

Λουλούδι νάρκισσου
το είδωλο
στην ευλογία του νερού.

Στη γήινη καμπύλη
λαμπερές αποχρώσεις.
Το τίμημα της νίκης,
στο πεπρωμένο, χαρταετός.

Από την ποιητική συλλογή "Καρπερός Κύκλος", εκδόσεις Οσελότος.

Μιχάλης Γριβέας, Η προφητεία της Ατλαντίδας





Ένα "αλλιώτικο" μυθιστόρημα του Μιχάλη Γριβέα. 
Γροθιά στην βία και την βαρβαρότητα. 
Κατάρα στον επεκτατισμό των απανταχού ισχυρών. 
Ευχή για ένα νέο κόσμο ειρήνης, ανθρωπιάς και πολιτισμού!




«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», του Χρήστου Λιακόπουλου, γράφει ο Νίκος Μπατσικανής



Πολύ σπουδαία παράσταση στο θέατρο "ΑΛΚΜΗΝΗ"
«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», του Χρήστου Λιακόπουλου

Σκηνοθεσία, φωτισμοί, κοστούμι, αντικείμενα σκηνής, μουσική επιμέλεια: Χρήστος Λιακόπουλος
Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς
Δημιουργία - επιμέλεια εικαστικών: Τζουλιάννα Νίκα
Κατασκευή κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα
Βοηθός σκηνοθέτη, φωτογραφίες: Τζένη Κουκίδου
Φωνή μητέρας: Σάρα Τερζή
Επικοινωνία - δημόσιες σχέσεις: Αντώνης Κοκολάκης
Σκηνοθεσία και μοντάζ video trailer: Χρήστος Λιακόπουλος
Εικονοληψία: Τζένη Κουκίδου
Ηλεκτρονική επεξεργασία video trailer: Τζένη Κουκίδου, Τζουλιάννα Νίκα
Ήχος video trailer - ηχητικού spot: Σπύρος Αραβοσιτάς

Προμηθέας ο Χρήστος Λιακόπουλος

Από το Δελτίο Τύπου: “Μετά την επιτυχημένη πορεία, επί τέσσερα συνεχή χρόνια, του πρώτου θεατρικού του μονολόγου: «Αυτοκράτωρ Αδριανός», ο Χρήστος Λιακόπουλος, ύστερα από τρία χρόνια έρευνας, σκέψης και προετοιμασίας, επανέρχεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το νέο έργο του: «Προμηθέας Εσταυρωμένος». Η παράσταση στοχεύει να καταδείξει τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία απέναντι, πρωτίστως, στον ίδιο του τον εαυτό και, ακολούθως, σε κάθε μορφή αυταρχικής εξουσίας. Όπως, επίσης, και τη μέγιστη ένδειξη αγάπης που φτάνει ως την αυτοθυσία.
Ο θεατής ταυτίζεται με τον ήρωα και δια φόβου και ελέους οδηγείται στην ψυχική κάθαρση, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνεται να υπερβεί τον προηγούμενο εαυτό του και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση”.

Κατά την ελληνική Μυθολογία, ο Προμηθέας, που τ’ όνομά του σήμαινε «προνοητικός», αψήφησε τις εντολές του Δία και χάρισε τη φωτιά στους ανθρώπους, για να επιβιώσουν, να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν πολιτισμό. Για την πράξη του αυτήν καταδικάστηκε από τον Δία, που τον έδεσε σ’ έναν βράχο και ένας γυπαετός (έμβλημα του Δία) έτρωγε το συκώτι του μια φορά την ημέρα, μα αυτό ξαναμεγάλωνε τη νύχτα, μέχρι που ο Δίας αναγκάστηκε να τον ελευθερώσει, επειδή ο Προμηθέας γνώριζε κάποιο μυστικό που αφορούσε το μέλλον του Δία.

Στο κείμενο και στην παράσταση του Χρήστου Λιακόπουλου, ο Προμηθέας καταφέρνει να λύσει μόνος του τα δεσμά του, και αυτό δηλώνει, κατά τη γνώμη μου, πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα… το ακατόρθωτο, αν πιστέψει, κατ’ αρχάς, στον εαυτό του και αξιοποιήσει τις δυνάμεις του, σωματικές και ψυχικές. Ο Λιακόπουλος προβάλει έναν μεγαλόκαρδο ήρωα, με ωραία συναισθήματα προς το ανθρώπινο γένος, που πάσχει ένεκα των απόψεων και των πράξεών του, σε βαθμό που θα μπορούσε (Ευελπιστώ να μη θεωρηθώ ιερόσυλος) να συγκριθεί με τον πάσχοντα και Σταυρωμένο Χριστό.
Για μίαν ακόμη φορά, ο Χρήστος Λιακόπουλος γράφει ένα έργο αξιώσεων, το σκηνοθετεί και το ερμηνεύει ο ίδιος, με ρεσιτάλ ηθοποιίας, «κρεμασμένος», επί ώρα, στον υποτιθέμενο βράχο. Του ιδίου είναι, επίσης, οι φωτισμοί, το κοστούμι, τα αντικείμενα σκηνής και οι μουσικές επιλογές της παράστασης που καθηλώνει τους θεατές, στην αίθουσα “Secret” του θεάτρου «Αλκμήνη». Δικαίως, το κοινό αντάμειψε όλους τους συντελεστές, στο τέλος, και ιδίως τον δημιουργό του επιτεύγματος που παρακολουθήσαμε, με ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Εύγε!
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Κάθε Σάββατο στις 19.00

«ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ», Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54
τηλ. 2103428650 - info@theatro.gr
Στάση Μετρό: «Κεραμεικός»

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: TICKETSERVICES (www.ticketservices.gr)
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) - Τηλεφωνικά: 210 7234567

Νίκος Μπατσικανής, ποιητής, συγγραφέας, κριτικός Θεάτρου,
Μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών


Αργυρούλα Κτενά, Ποίηση


Σκορπάς σαν φύλλο

Καύτρα από τσιγάρο,

στου αγέρα τα χείλη.

Και η νύχτα κομμάτια

από όνειρα ξένα...

Κτενά Αργυρούλα

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος, Το "καλή αντάμωση" μόνο έτσι μπορώ να σου πω, δεν έχω άλλον τρόπο...



Μέσα από την ευρύχωρη κρυψώνα που με προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα των πολλών παρατηρώ τα σύννεφα να στριμώχνονται στον ουρανό του μεσημεριού, λες και φοβούνται μήπως δεν τα χωρέσει. Γύρω μου οι ώρες παίρνουν σχήμα. Όγκο. Υφή. Μορφή. Ανασαίνουν. Αισθησιακά, λες και το κάνουν επίτηδες, π' ανάθεμα τες... Κάνουν θόρυβο. Ντύνονται στ' ασημιά και τα χρυσαφιά. Μεταμφιεσμένες σε παπάδες παχυλούς με άμφια πρόστυχα κι ανίερα. Φοράν στα χείλη το κόκκινο του πόθου και του θανάτου μαζί, της αποκριάς το θλιβερό γελοίο. Μαζεύονται δίπλα στην τρύπα που έχει η κρυψώνα μου για παράθυρο, διψασμένες για μερικές σταγόνες φως.

Η ησυχία στην κρυψώνα μου είναι απόλυτη. Τις ακούω που σιγοψιθυρίζουν το όνομά σου, παίρνουν το χρώμα το λευκό από το δέρμα σου που μοιάζει με αλάβαστρο μα είναι απαλό σαν άγγιγμα αύρας της θαλασσινής πάνω σε ύφασμα καλοκαιρνό, αράχνης υφαντό... Παίρνουν και το χρώμα το κόκκινο της αμαρτίας, του πόθου, του έρωτα και του θανάτου από τα χείλη σου, και γράφουν τ' όνομά σου τ' αγιασμένο και πολύτιμο, με κόκκινο πάνω στον αντικρινό τοίχο, τον βαμμένο στο λευκό του κορμιού σου.

Σίγουρος πως μετά από χρόνια και χρόνια προσμονής σου, δεν θα σε αναγνώριζα αν δεν φορούσες στο γυμνό κορμί σου το λευκό και το κόκκινο στ' ανθισμένο τριαντάφυλλο που έχεις στα χείλη και στην ιερή πύλη σου, κι αν δεν είχες την αξιοπρέπεια γιορντάνι διπλό και τριπλό περασμένη στον στητό λαιμό σου. Στολίδι τιμητικό για τη γυναίκα και ναι, πανίσχυρο όπλο της Αφροδίτης για τους λίγους που ξέρουν να την εκτιμούν.
Οι ώρες με ξεσυνερίζουνται, σα φίδια σούρνονται στο πατημένο χώμα, βγάζουν τη μαύρη γλώσσα τους και φτύνουν λόγια βαριά. Με την κρυφή ελπίδα να μου τσακίσουν τα κόκκαλα. Σιμώνουν όλο και πιο κοντά, φοβάμαι, κρύο πράμα το φίδι, λείπει η αγκαλιά σου. Νύχτωσε στην κρυψώνα μου. Ανάβω το 'να λαδοφάναρο. Ανάβω και το άλλο. Εξαφανίζονται. Η ησυχία στην κρυψώνα μου απόλυτη. Ούτε το τικ τακ του ρολογιού στον τοίχο δεν ακούγεται.
Μόνο το ρολόι της καρδιάς μου ακούω. Ανήμπορος να κάνω οτιδήποτε, παρά μόνο να προσμένω μια απ' όλες τις Τρίτες σου, μετρημένη στους χτύπους της καρδιάς μου...

Σε έναν απίστευτα γλυκό άνθρωπο, φτιαγμένο από σπάνια υλικά...
[Δ. Κ.] Παραμονή αποκριάς του Μάρτη 16, του 2024 μ.Χ.

Ανδρέας Γεωργίου, Μεταμεσονύχτιες στιγμές



Μ' ένα ολόγιομο φεγγάρι
Γιορτινό
Στο μπαλκόνι της γωνίας
Άφησες το χαμόγελο να κρεμαστεί
σα λουλούδι αναρριχώμενο
Σε πείσμα των καιρών
Κρατήθηκε
Σαράντα πέντε μεταμεσονύχτιες αγκαλιές
Στο ίδιο πάντα μπαλκόνι
Να θυμίζουν
Τ' αστέρια που φώτιζαν
σ' εκείνο το πρώτο μας σκοτάδι.
.
.
"θεωρίες"
Μ.04.2024~axgeorgiou

Γιάννης Σκούρας, Την αγάπη μπορεί να μην τη συναντήσεις

Κράτησε τη ζωή στα χέρια της
δεν μίλησε ποτέ
για την αγάπη
ήταν μυστικό δεν το έμαθε
κανένας...

Είχε ερωτευτεί τη ζωή
στο φως τη νύχτα
έλεγε προσευχές από μέσα της
να βρει τον έρωτα της...
αυτός που αγάπησε
δεν το ήξερε..

Μα αυτή κοιτούσε τον καιρό..
είχαν σημάδια τα χέρια της
γιατί αγάπησε
τα λουλούδια της άνοιξης...

Περίμενε να έρθει
δεν του μίλησε ποτέ
αλλά κράτησε την αγάπη της
σαν φυλακτό...

Δεν έδωσε σέ
ανθρώπους την αγάπη της...
εμείς σήμερα
δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε
γιατί δεν αγαπήσαμε ...

Ιωάννης Σκούρας
14 - 02 - 2024



(φωτογραφία από το διαδίκτυο)

Λάμπρος Ηλίας, Η φαντασία ποτίζει ένα γιασεμί


Ἀναλαμβάνω τὴν εὐθύνη

γιὰ τὴ χλωμὴ ὄψη τοῦ φεγγαριοῦ

ἀγόγγυστα πλήρωσα χθὲς βράδυ

μὲ μιὰν ἀρμαθιὰ σταγόνες ψυχῆς

εὐφάνταστο χρῶμα θὰ τοῦ χαρίσω

καθὼς προβάλλει ἀπὸ τὴν ποίηση

ὅλοι τρέχουν νὰ τὸ ἀγκαλιάσουν

μὲς στὸ βαθύσκιωτό τους ὕπνο

ξεδίψασαν τὰ ὄνειρα τῶν ἀστεριῶν –

ἡ φαντασία ποτίζει ἕνα γιασεμὶ τώρα.


Ἑρμούπολη, 18  Ἰουνίου 2003


Το παραπάνω ποίημα περιλαμβάνεται στην 21η ποιητική συλλογή του ποιητή Λάμπρου Ηλία ο οποίος είναι  Προέδρος του Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων. 




Σπύρος Ζαχαράτος, Κόλπα δεν έμαθα




Το καινούργιο μονοπάτι
μου το δείχνουν οι φευγάτοι,
και της γης οι πονεμένοι...
Όταν έβρησκα ξωκλήσι
έμοιαζε παλιό μελίσσι,
να χαρούν οι πεινασμένοι!
Κόλπα δεν έμαθα
άκρες δεν είχα,
μόνο τετράστιχα
να γράφω τις βραδιές.
Θέλω τα λόγια μου
να' ναι στην τρίχα,
να ομορφαίνουν τα σκοτάδια
στις καρδιές...
Το καινούργιο πεπρωμένο
μ' έμαθε να περιμένω,
το σφυρί μα και τ' αμόνι...
Όταν έβρισκα μια βρύση
έπινα λυγμό στη Δύση
σαν τον πικραμένο γκιώνη.

Μαίρη Σουρλή, Ανεμώνες του έρωτα







Ανθίζει το θαύμα…
Βελούδινες ανάσες ζωής
ήλιος, νέκταρ και αίμα.
Ανεμώνες ενδόμυχης άνοιξης
θροΐζουν ανάλαφρα
στις φλέβες των ονείρων.
Στον κάμπο της καρδιάς
πόθου ανοιγμένες αγκαλιές.
Ουράνιες συναντήσεις
του έρωτα τρυφερές.
Στην εύνοια του ανέμου
απλώνουν προς το φως
τα πορφυρά πέταλα τους.
Αγγίζουν του χαμόγελου
την ομορφιά,
μαγεύοντας την απλότητα.
Αέναης μάχης επιβίωση
νότες κρυμμένες ο πόνος,
σμίγει με τη θεία αγάπη
κι ελπίδα αναζωογόνησης
για να σωθεί ο κόσμος!

Μαίρη Σουρλή


Η Μαίρη Σουρλή γεννήθηκε μες στην άνοιξη, που ξεφυτρώνουν λουλούδια, ψυχές, χαμόγελα και λόγια! Μεγάλωσε στο γραφικό χωριό Βαμβακού Λακωνίας. Μετά τις σπουδές της και τα χρόνια παραμονής της στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, σήμερα κατοικεί μόνιμα στο Μούλκι (Κιάτου) Κορινθίας.
Ε ρ γ ο γ ρ α φ ί α:
Πεζά:
“Το παιδί που νοστάλγησα”
“Ο περιπλανώμενος νους ανιχνεύει το νόημα της ζωής”
“Το εσωτερικό μας μάτι”
“Περπατώντας την ελληνική ψυχή με αφορμή την κρίση”
“Μαθαίνοντας να αγαπάμε τα λάθη μας”
Ποιητικές συλλογές:
“Μονοπάτια αφύπνισης”
“Καθρεφτίζοντας την ψυχή”
“Ρίγη προσμονής”
“Φτερά στον ορίζοντα”
“Μέθη του Έρωτα”
“Αναζητώντας τον Εαυτό μου”
“Αμάραντο φιλί”
“Στης ανέμης τη γύρη”
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Κορίνθιων Συγγραφέων κι άλλων λογοτεχνικών και πολιτιστικών συλλόγων. Συνεργάζεται με τα περιοδικά “ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ”, “ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” και τον Σύλλογο ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ. Της έχει απονεμηθεί τιμητική διάκριση από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Έχει διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έργα της περιέχονται σε ανθολογίες.
Το αγαπημένο της μότο είναι: Αντιστεκόμαστε, χαμογελάμε! Το χαμόγελο και η θέλησή μας για ζωή είναι η δύναμή μας! Μην ξεχνάμε τις αισθήσεις μας, ν’ ακούμε, να βλέπουμε, να μυρίζουμε, να γευόμαστε, ν’ ακουμπάμε...
Ευγνωμονεί τον Πανάγαθο που μπορεί ν’ αντικρίζει κάθε μέρα τη γιορτινή ματιά του ήλιου!
Λατρεύει τη ζωή, τη φύση, το πορτοκαλί της ζωντάνιας και της έκπληξης κι όσους την κρατούν χαμογελαστή. Ονειρεύεται έναν αλλαγμένο κόσμο. Αν δεν της αρέσει αυτό που την περιβάλλει, δημιουργεί τον δικό της κόσμο.
Νιώθει πως δοκίμασε να φυτέψει ακόμη ένα δέντρο και πως υπάρχουν ακόμη χιλιάδες ανείπωτα λόγια, που σχηματίζουν την τέχνη της ζωής!
(Πηγή: "Εκδόσεις Αττικός", 2022)

Κατερίνα Πήττα, Ονόμασέ με Λίλιθ, πες με Εύα!





Μου είπανε να πάψω να ελπίζω, 
ν' αποδεχθώ το μαύρο και το γκρίζο... 
Κι αν κόσμο μου ετοίμασαν αχρείο, 
να πνίγεται στο δάκρυ και στο κρύο, 
κι έν' αύριο μουντό, συννεφιασμένο, 
ζωή είσαι παντού και σ' ανασαίνω: 

Στο κοίταγμα του ήλιου το χρυσίζον! 
Στα χείλη ενός έρωτα κουρσάρου! 
Στου γραίγου το μαντήλι τ' ανεμίζον! 
Στο πέταγμα ερωτευμένου γλάρου, 
στα βλέφαρα του ξεχασμένου φάρου! 
Στου πέλαγου το αφρισμένο κύμα, 
στων τραγουδιών την όμορφη τη ρίμα! 
Στα δάχτυλα παρθένων ανεμώνων, 
στα σπάργανα των ανθηρών λειμώνων! 
Στου κοχυλιού τη μήτρα την ωραία, 
στ' ασύλληπτα παιχνίδια του Μορφέα! 
Στου λυκαυγούς τ' ανήλικα τα μάτια, 
στης ασημόφυλλης ελιάς τη σάρκα! 
Στου αμπελιού τη μεθυσμένη ρόγα, 
στου πόθου την αμάραντη τη φλόγα! 
Στων εραστών το λιγωμένο βλέμμα, 
στου δειλινού το πορφυρό το γαίμα! 
Στο άγγιγμα δροσάτης αλισάχνης, 
στους κρύσταλλους της αυγινής της πάχνης! 

Ζωή είσαι και συ! Ίσκα του νου μου! 
Ο μόνιμος θαμώνας του μυαλού μου! 
Ο χτύπος μέσα στου λαιμού τη φλέβα, 
ονόμασέ με Λίλιθ, πες με Εύα! 

® Κατερίνα Πήττα

Γιάννης Βέλλης, Έξω βρέχει ...



Έξω βρέχει ή έτσι θέλεις να πιστεύεις,
στο ραδιόφωνο, οι λέξεις δεσμεύονται
στον ήχο κάποιας μουσικής,
που αρέσει και στη θυμίζει,
δεν μιλάς,
ίσως δεν ξέρεις τι να πεις
ή να θέλεις να την κρατήσεις ζωντανή μέσα σου,
βαρέθηκες τις απώλειες,
σου χαμογελάνε, από τον δρόμο,
έρχεται κι ο αετός της Δευτέρας,
έτοιμος να πετάξει ψηλά,
ούτε η βροχή, ούτε ο άνεμος θα τον σταματήσουν φέτος!
Δεσμεύτηκες, θέλεις να αισιοδοξείς, να αγαπάς,
να δίνεσαι, να καταλαβαίνεις την αλήθεια,
σε ό,τι γίνεται,
όμως κάπου χάθηκες,
ίσως σε βρούμε, ίσως και να σε αφήσουμε,
κανείς δεν ξέρει πια, το καλό με το κακό πού συναντιούνται ή μπερδεύονται,
τί μέλλον έρχεται,
το παρόν πόσο στέκεται δίπλα μας,
η αγάπη πότε πεθαίνει.


Ποίηση - Φωτογραφία: Γιάννης Βέλλης