"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Μήδεια έν Ηλυσίοις του Γιάννη Παπαθεοδώρου, γράφει ο Πάνος Κούρβας

 


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Μήδεια έν Ηλυσίοις (Χώρα Μακάρων)

Εκδόσεις Φίλντισι, 2023

( Με τη ματιά του Πάνου Κούρβα)

Αγαπητέ Γιάννη,

δεν μπορώ παρά να απολαύσω το νέκταρ από τα «μελίφορα άνθη» του συγγραφικού σου τολμήματος, έχοντας την πεποίθηση πως η όποια ανάλυση ή προσέγγισή του έγκειται στους επαΐοντες αυτού του λογοτεχνικού είδους.

Η ταπεινότητά μου δεν μπορεί παρά να αχνοψηλαφίσει μέσα από το βεληνεκές της προσωπικής μου οπτικής και να εκφραστεί με επαινετικό και μόνο λόγο για την προχωρημένη ωρίμανση του έργου σου, αποτέλεσμα επίπονης εργασίας, αντλούμενο από το πληθωρικό σου ταλέντο.

Η εξέλιξη του έργου σου από την αρχή μέχρι το τέλος έχει οικοδομηθεί με αξιώσεις, είναι ταυτοποιημένο και έχει νεοχυτευτεί με όλη την ουσία και το αίμα από την καρδιά της γραφίδας σου, που με αρετή και τόλμη κατόρθωσες να τιθασεύσεις ένα τέτοιο έργο και να το φέρεις στα μέτρα και τα σταθμά του σήμερα, ώστε ν’ αποτελεί μελέτη και μαθητικό προγύμνασμα, άξιο διδασκαλίας.

Γιάννη Παπαθεοδώρου,

διαισθανόμενος το ειδικό βάρος του εγχειρήματος αυτού, εμφυσάς με βαθύνουσα πνοή εντός του ρέοντα στίχου, προκειμένου να αναδείξεις τα εσώτερα της ανθρώπινης υπάρξεως μέσα από τη συνθετική απόδοση του έργου σου, που υμνεί τον έρωτα και τη δυναμική της Μήδειας, αυτής της γυναίκας που μέσα από το παράφρον ερωτικό της δόσιμο φτάνει στην παιδοκτονία και κάτω από δυσμενείς καταστάσεις προσπαθεί να τιθασεύσει τα απόνερα της ειμαρμένης και μετανιωμένη προσπαθεί να ισορροπήσει τις πράξεις της με το απολογητικό της αφήγημα στη χώρα των Μακάρων προκειμένου να βρει τη δικαίωση.

Γιάννη Παπαθεοδώρου

με την ευρυμάθειά σου και την εκφραστική ικανότητα του σχολάρχη καλείς την εμπνέουσα Μούσα του Ευριπίδη με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα του κλασικού έργου να αναπαραστήσουν μια νέα εκδοχή της ευριπίδειας τραγωδίας.

Είσαι κατ’ ουσία δραματουργός, μελετητής και άριστος γνώστης της αρχαιοελληνικής γραμματείας και ως συνεπής ακόλουθός της συσσωματώνεις αλυσιδωτά όλες τις ποιητικές απεικονίσεις, δοσμένες με τέτοια αρτιότητα που αναντίρρητα σπιρουνίζουν τη φαντασία του αναγνώστη.

Αγαπητέ Γιάννη,

εύχομαι από καρδιάς τούτη η λογοτεχνική σου ενατένιση να ταξιδέψει με ούριο άνεμο ως το επίνειο της Αργοναυπλίας, να στοιχηθεί με τα έργα των μεγάλων τραγωδών και οι στίχοι σου να αντηχήσουν στα λιθομάρμαρα της Επιδαύρου.


Πάνος Κούρβας

Λογοτέχνης.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Γιώργος Σαρδέλης, Τότε κατάλαβα Εμένα!





Τότε κατάλαβα Εμένα!


Έπρεπε να συναντήσω Εσένα για να γνωρίσω Εμένα!
Καθρέφτης έγινες των βαθύτερων φόβων μου.
Γιατί φοβάμαι να ανοίξω τη καρδιά μου;
Έμαθα να ζω στο σκοτάδι.
Το σκοτάδι με κάνει σκιά και φοβάμαι τον Εαυτό μου.
Το σκοτάδι είναι θάνατος, πρέπει να βγω στο φως!

Δεν ήρθες τυχαία σ' Εμένα,
ήρθες να μου ανοίξεις την καρδιά σου,
να μου μιλήσεις για την αγάπη,
να με βγάλεις από τα σκοτάδια!

Μου είπες ότι η αγάπη πονάει…
Κατάλαβα…
Αν δεν πονέσεις δεν μαθαίνεις την αγάπη.
Αν δεν κλάψεις δεν ξεπλένεις το φόβο.
Και τώρα έμαθα!

Η αγάπη θέλει τόλμη για να μπορείς,
θέλει ψυχή για να προσπαθείς.
Η αγάπη είναι δόνηση Συμπαντική,
η αγάπη είμαι Εγώ ...Εσύ ...Όλοι Μαζί!

Έπρεπε να γνωρίσω Εσένα ...για να γνωρίσω Εμένα.
Τότε κατάλαβα Εμένα!



Από την Ποιητική συλλογή «Ομιλούσες σιωπές/Γιώργος Σαρδέλης»





     


Γιάννης Λεκόπουλος, Σώμα μου, νέο τραγούδι σε ποίηση/στίχους Γιάννη Παπαθεοδώρου



Γιάννης Λεκόπουλος, Σώμα μου (HQ Official Audio Video)
μoυσική Μάρθα Μεναχέμ | ποίηση Γιάννης Παπαθεοδώρου
Digital single
Download & Streaming Links

https://orcd.co/lekopoulos_soma_mou 

Ο Γιάννης Λεκόπουλος συνεργάζεται με τη συνθέτρια Μάρθα Μεναχέμ και μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι ‘’Σώμα μου’’, σε ποίηση του Γιάννη Παπαθεοδώρου.

Η ενορχήστρωση και το Virtual Orchestration έγινε από τον Γιώργο Τσώλη.
Ηχογράφηση, μίξη, mastering : Ιωσήφ Χυδήρογλου (Dotwav studio )
Κυκλοφορεί από την εταιρεία Kαθρέφτης ήχων αληθινών


ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Σώμα που δεν άγγιξα ποτέ
Με συνοδεύει η μορφή σου
Και γεννιέται μέσα μου
Ένας γλυκός πόνος

Σώμα που δεν μ΄ άγγιξες ποτέ
Πόσο θα ήθελα να είχα
Τη δύναμη να απαρνηθώ
Αυτό που μου αρνήθηκες.

Σώμα που δεν άγγιξα ποτέ
Ζω του ονείρου τις στιγμές
Να ταξιδεύω νύχτες
Μ΄ έναν γλυκό καημό

Σώμα που δεν μ΄ άγγιξες ποτέ
Πόσο θα ήθελα να είχα
Τη δύναμη να απαρνηθώ
Αυτό που μου αρνήθηκες.

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Σταυρούλα Δεκούλου - Συνέντευξη στον εκδότη του περιοδικού "Αντιστροφές" Αυγερινό Ανδρέου, πρώην Πρόεδρο και νυν Γ.Γ. της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Σταυρούλα Δεκούλου



1.- Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

“ Από Διός άρχεσθαι”. Απ' όσο ξέρουμε έχετε γεννηθεί στην Αθήνα, όπου και διαμένετε. Η απώτερη καταγωγή σας ποια είναι; Μιλήστε μας σχετικά γι’ αυτό το θέμα.

Κύριε Ανδρέου,

χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά αυτό μας το συναπάντημα στο έγκριτο λογοτεχνικό σας περιοδικό και σας ευχαριστώ εγκάρδια για τη φιλοξενία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά κατάγομαι από την πατρική μου ρίζα από το Οίτυλο της Μάνης. Η ιστορία της οικογένειας του πατέρα μου, βέβαια, χάνεται στα βάθη των αιώνων, στην Αναγέννηση, στη Φλωρεντία, στη «γειτονιά» των Μεδίκων όπου ο πρόγονός μου είχε αποκτήσει δύναμη και σεβασμό λόγω του ιατρικού επαγγέλματος που εξασκούσε. Συνθήκες ανάλογες των ιστοριών και των μυστικών κάθε δουκάτου ανάγκασαν τον πρόγονό μου, μαζί με τη σύζυγό του να ταξιδέψουν ως την αυλή του Παλαιολόγου κι από εκεί λίγο καιρό μετά στη Μάνη όπου και αυτομόλησαν. Εκεί δημιουργήθηκε και η τρισυπόστατη μονή, Ζωοδόχος Πηγή, που μέχρι και σήμερα φέρει το όνομά μας, Μονή Δεκούλων. Η ιστορία της οικογένειας του πατέρα μου πάντα με μάγευε και θα μπορούσα να σας εξιστορώ με τις ώρες τα γεγονότα που πλούτισαν την ιστορία της ως τις μέρες μας, αλλά γι’ αυτό θα μας χρειαζόταν όλο το τρέχον τεύχος των Αντιστροφών.

Η μητέρα μου κατάγεται από την Κρήτη. Εκεί ανάμεσα στα αμπέλια και τις ελιές πέρασα τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής μου. Ακούγοντας λύρα και φτιάχνοντας μαντινάδες για να συνεχίσουμε τις ποιητικές μας αντιμαχίες.


2.- Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Αρκετά χρόνια διακονείτε την λογοτεχνία. Γράφετε ωραία ποίηση, αλλά και πεζογραφία. Περιδιαβήκατε τις ρύμες, τις αγυιές και τα μονοπάτια της ποιήσεως και εν τέλει θρονιάσατε στο πλατύ τ΄ αλώνι της λογοτεχνίας. Μιλήστε μας για το έργο σας.

Τα πρώτα μου γραπτά φιλοξενούνται σε περιοδικά της δεκαετίας του ’90. Κανείς δεν φανταζόταν όταν τα δημοσίευε στη γυναικεία του στήλη ότι τα έγραφε ένα κοριτσάκι της 1ης Γυμνασίου. Κοιτάζω ακόμα συγκινημένη τα αποκόμματα. Την τελευταία δεκαετία γραφές μου δημοσιεύτηκαν σε αρκετά συνδρομητικά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως στη Νέα Αριάδνη, την Πνευματική Ζωή, το Κελαινώ, τον Νουμά, των οποίων οι εκδότες με τίμησαν και με αφιερώματα στο λογοτεχνικό μου έργο. Δημιούργησα μια λογοτεχνική επιφυλλίδα στην εφημερίδα Κυπριακός Ελληνισμός της οποίας είχα και τη διεύθυνση σύνταξης. Έχω εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, ένα θεατρικό, ένα ημερολόγιο συναισθημάτων αφιερωμένο στους πρόσφυγες και βασισμένο στις μεταπτυχιακές μου σπουδές και μια συλλογή διηγημάτων. Ήδη βρίσκονται υπό έκδοση ένα δεύτερο θεατρικό και ένα παραμύθι που θα τα υποδεχτούμε μέχρι και το Πάσχα. Επόμενο στη σειρά είναι μια νουβέλα που έχει ήδη δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.


3.-Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Είστε εξέχον μέλος της ιστορικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών. Ποια είναι σήμερα η θέση της Εταιρίας αυτής στα λογοτεχνικά δρώμενα της Χώρας; Ποια η προσφορά των μελών της στην λογοτεχνική παραγωγή;

Πραγματικά κύριε Ανδρέου, η Επιτροπή Κρίσης Νέων Μελών της Ε.Ε.Λ. με ενέταξε στους κόλπους της Εταιρίας, μετά από ομοφωνία το καλοκαίρι που μας πέρασε, αν και δραστηριοποιούμουν στα λογοτεχνικά της δρώμενα και πριν να γίνω μέλος της. Δεν έκρυψα ποτέ ότι η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών υπήρξε η λογοτεχνική μου Ιθάκη. Ως άλλη Ιθάκη όμως, ο χώρος μας λυμαίνεται από μνηστήρες που θέλουν να οικειοποιούνται τα πλούσια αγαθά που προσφέρει, να αδειάζουν τις αποθήκες του πύργου και να ευτελίζουν την παρουσία μας στη μεγάλη σάλα. Η Εταιρία όπως και πολλές άλλες λογοτεχνικές ενώσεις έχουν ατονήσει και ξεθωριάσει στις μέρες μας και κανείς πραγματικά δεν μας γνωρίζει πέρα από τους δικούς μας κύκλους. Αυτό καθιστά την επιρροή μας στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας ανύπαρκτη.

Η Εταιρία πρέπει να ψάξει τη δύναμή της στις απαρχές της, στους γεννήτορές της και να λάμψει και πάλι δυνατή και αγέρωχη. Όλα τα μέλη οφείλουμε ενωμένα να εργαστούμε ώστε να προσεγγίσουμε κάθε θεσμό λογοτεχνικό ή πολιτιστικό και να επηρεάσουμε τους νέους με τις γραφές μας. Να οργανώσουμε λογοτεχνικά δρώμενα, διαγωνισμούς σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Οι μεγάλοι δάσκαλοι της Λογοτεχνίας προέδρευσαν στην Ε.Ε.Λ. και είναι καιρός να το θυμίσουμε σε όλους.

           

4.- Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Απ’ όσο ξέρουμε, ασχολείστε με την υγεία από χρόνια. Είναι πολλοί οι αρνητές της Ιατρικής ως Επιστήμης. Μάλιστα, ο σκοτεινός Φιλόσοφος Ηράκλειτος, ασθενήσας, αρνήθηκε την συνδρομή της, για να μην αναγνωρίσει ως επιστήμονες τους ιατρούς. Και πέθανε. Είναι κάποιοι που λένε ότι μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, δεν έχει προαχθεί η ιατρική. Απλώς λειτουργεί με στήριγμα τις επίκουρες επιστήμες ( χημεία, βιολογία κ. ά.). Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Υπηρετώ τη νοσηλευτική επιστήμη είκοσι έξι συναπτά έτη. Όλα αυτά τα χρόνια σε συνεργασία με τους ιατρούς της μονάδας που εργάζομαι έχω δει τα μαγικά και τα θαύματα που η γνώση και η πρακτική μπορεί να δημιουργήσει. Οι επιστήμες της υγείας είναι επιστήμες ζωντανές και ευτυχώς εξελίξιμες ώστε να μπορούν κάθε φορά να προσαρμόζονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και να υπηρετούν αποτελεσματικά την ανθρωπότητα. Οι επιστήμες της υγείας εμπεριέχουν και τη χημεία και τη βιολογία και την ανθρωπολογία, όπως κάθε επιστήμη εμπεριέχει και κομμάτια άλλων επιστημών στον πυρήνα της για να εξελίσσεται.

5.-Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Είναι οι Θεοί οι δημιουργοί των ανθρώπων ή οι άνθρωποι οι δημιουργοί των Θεών; Και περαιτέρω, οι θρησκείες πιστεύετε ότι είχαν θετική επίδραση στους ανθρώπους σε προσωπικό επίπεδο;

Δεν ξέρω πραγματικά αν έχει σημασία να γνωρίζουμε ποιος είναι δημιούργημα ποιανού, όμως πραγματικά ο μηδενισμός είναι κάτι που με τρομάζει. Η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη είναι αυτή που αφήνει την ελπίδα αναμμένη ακόμα και τις πιο σκοτεινές ώρες, αλλά και αποτρέπει από τις πιο ειδεχθείς αποφάσεις. Επίσης με παρηγορεί η σκέψη ότι η ψυχή του πατέρα μου αναπαύεται στο φως και προσμένει, όταν έρθει η ώρα, να αγκαλιάσει τη δική μου.

6.-Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Οι αρχαίες κοινωνίες ήταν φειδωλές στην απονομή ισοπολιτείας (ιθαγενείας) στους αλλογενείς. Ο φιλόσοφος Κέφαλος και ο γιος του Λυσίας, ο ρήτορας, πέθαναν στην Αθήνα μέτοικοι. Η pax Romana του Καρακάλλα ( 212 μ.Χ.) καθυστέρησε 4 αιώνες. Σήμερα με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες πολλοί αλλογενείς παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια. Θα έχει επιπτώσεις αυτή η εξέλιξη στην πορεία του Γένους των Ελλήνων;

Κύριε Ανδρέου, ακούω συχνά αυτόν τον προβληματισμό και πραγματικά αναρωτιέμαι αν βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Τι είναι αυτό που μας τρομάζει τελικά; Μη χάσουμε την ταυτότητά μας; Θεωρώ πως αυτό είναι υποκριτικό. Δείτε τα πρότυπα και τα έθιμα που προωθούνται στους νέους μας και υιοθετούνται από την κοινωνία. Ακούστε τον τρόπο που μιλούν οι νέοι μας, τις αξίες που καταρρίπτουν μέσα τους, την λογοτεχνία και την ιστορία που αγνοούν, την τέχνη ή τον πολιτισμό που δεν γνωρίζουν. Είμαστε όλοι τόσο απορροφημένοι να ομοιάσουμε σε καθετί αλλότριο που λίγο μπορούν να μας ακουμπήσουν όσα φέρνουν μαζί τους οι δυστυχείς παρεκτοπισμένοι πρόσφυγες ή μετανάστες. Αν η Ελλάδα, επιθυμεί να μείνει ζωντανή, θα πρέπει οι πολίτες και οι αιρετοί της άρχοντες να αναστοχαστούν πώς θα ξυπνήσουν το φρόνημα των Ελλήνων μέσα στις ψυχές των νέων μας, πώς θα τους κοινωνήσουμε το ελληνικό ιδεώδες, πώς θα τους διδάξουμε το παρελθόν μας και πώς θα τους πείσουμε να στοχεύσουν στην αυτοβελτίωση, να παραμείνουν στον τόπο τους και να εργαστούν για αυτόν. Η μαγιά στο Γένος των Ελλήνων είναι αθάνατη, όπως αποδείχτηκε και μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και δυο παγκόσμιους πολέμους. Αρκεί κάποιος να βρεθεί να τη ζεστάνει και να τη βγάλει από τη νάρκη των ημερών μας.

7.- Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Ο Ευριπίδης σημείωσε ότι “οι Θεοί και οι Μοίρες φρόντισαν στη ζωή να γίνονται πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν και δεν γίνονται πράγματα που έπρεπε να γίνουν”. Είναι στ’ αλήθεια απών ο άνθρωπος σε όσα παθαίνει;

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχουν συνθήκες και καταστάσεις που συμβαίνουν από το πουθενά, χωρίς εξήγηση ή τουλάχιστον χωρίς δική μας υπαιτιότητα. Όμως σε κάθε δυσκολία ή δίλημμα αυτό που βρίσκουμε και στο Δωδεκάθεο και στην Ορθόδοξη πίστη μας είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Η δυνατότητα δηλαδή αφού μελετήσει κάθε ενδεχόμενη κατάσταση να μπορεί να επιλέξει πώς να πορευτεί.


8. Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Ο Κώστας Καρυωτάκης έδρασε με το έργο του μέσα στις συνειδήσεις των νεότερων ποιητών, οι οποίοι τρέφονταν με τον ποιητικό του κόσμο. Αυτά πριν 100 περίπου χρόνια. Στα ύστερα χρόνια βλέπετε άλλον τέτοιον ποιητή, του οποίου οι ρίζες της ποιητικής δράσεως ν΄ απλώθηκαν στον νου και την ψυχή των νεότερων ποιητών;

Όταν ήμουν πολύ πιο νέα ανακάλυψα το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη που με συντάραξε και πριν καλά καλά συνέλθω συνάντησα τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Ούσα μεγαλύτερη ήρθα σε επαφή με τη γραφή του Τάσου Λειβαδίτη διαβάζοντας το «Σε περιμένω παντού». Νομίζω πως οι στίχοι και τα νοήματα αυτών οι τριών ποιητών που έζησαν περίπου την ίδια εποχή αιωρούνται ανάμεσά μας σε κάθε μας λογοτεχνική συνάντηση. Το βλέπω στα μάτια όσων μας παρακολουθούν, στο μειδίαμα των χειλιών, στην ανάσα που βαθαίνει ή στα χέρια που ξαφνικά ψάχνουν τον διπλανό τους. Θεωρώ πως η ερωτική τους γραφή είναι το πιο μεγάλο πολιτικό πραξικόπημα που έχουμε παρακολουθήσει στην ποίηση. Οι στίχοι τους επαναστατικοί, γεμάτοι ζωή και αντίδραση δίνουν κλωτσιά στο κατεστημένο και μιλούν κατάγυμνοι μέσα σε ειλικρινείς συνειδήσεις και ποιητικές ψυχές που ξεδιψούν μόνο με άκρατο οίνο.


9.- Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Εδώ και αιώνες υπάρχει το πρόβλημα της Ιθάκης, εάν δηλαδή η Ομηρική Ιθάκη είναι η σημερινή ή κάποιο άλλο μεγαλύτερο νησί ( μάλλον η Λευκάδα). Ο βασιλιάς τότε έπρεπε να έχει 5.000 αιγοπρόβατα, αλλά τόσα δεν μπορούσε να θρέψει η σημερινή Ιθάκη. Ο Όμηρος πέντε φορές αναφέρει γειτνίαση της Ιθάκης με την ξηρά και ότι απλώνεται σε ρηχά νερά. Οι ανασκαφές στη Λευκάδα του Γουλιέλμου Νταίρπφελντ (1900-1913) απέτυχαν. Ωστόσο, το μνημειώδες έργο του “ Αρχαία Ιθάκη”, 1927, μάς κληροδοτήθηκε. Το ερώτημα είναι: Θα βρούμε ποτέ την Ιθάκη ή “ θα ‘ναι μακρύς ο δρόμος”, όπως έγραψε ο Κ.Π. Καβάφης;

Η πορεία μας στη ζωή, κύριε Ανδρέου, είναι ένας άτλαντας γεμάτος χαρτογραφημένες Ιθάκες. Ταξιδεύουμε και παλεύουμε μέχρι να φτάσουμε στον κάθε μας προορισμό. Αν το καλοσκεφτεί κανείς κι εμείς χάνουμε ή κερδίζουμε συνοδοιπόρους σε κάθε μας ταξίδι, επιθυμούμε να συναντήσουμε τις σειρήνες ή προσπαθούμε να ξεφύγουμε από το νησί της Κίρκης. Δεν ξέρω αν θα είναι πάντα μακρύς ή δύσκολος ο δρόμος μας για την Ιθάκη, εύχομαι όμως πάντα να φτάνω λίγο πιο πλούσια στην ψυχή και τον νου από το προηγούμενο ταξίδι.



10.- Ερώτηση

Κυρία Δεκούλου,

Το περιοδικό “ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΣ” σας ευχαριστεί για την καλοσύνη, που είχατε, να παραχωρήσετε την συνέντευξη αυτή. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε.

Αγαπητέ κύριε Ανδρέου, σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και για τις τόσο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που μου υποβάλατε. Η φιλία σας και η προσοχή σας με τιμά.

Αν θα μπορούσα να μοιραστώ μια σκέψη με τους αναγνώστες σας που να αφορά, ως επί το πλείστο, στον λογοτεχνικό μας Οίκο, είναι η εξής ρήση του Τζον Κένεντυ: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Αυτή την εποχή των δυσκολιών, της ανέχειας, του εγωκεντρισμού, της απαξίωσης καλό θα ήταν αντί να περιμένουμε πότε θα μας λατρέψουν να γίνουμε εμείς οι πυρσοί που θα ανάψουν τον σβησμένο βωμό της λογοτεχνίας. Να γίνουμε οι ιερείς που θα κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη, να εναγκαλίσουμε τους λογοτέχνες και να τους καλέσουμε όλους πίσω στην ιστορική αίθουσα της Μιχαήλας Αβέρωφ. Να δώσουμε φωνή και βήμα σε όλους, να μοιράσουμε ρόλους και να μην περισσεύει καμιά άδεια θέση. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε και να υπηρετήσουμε την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών τιμώντας το παρελθόν της και τους προγενέστερους από εμάς. Το βήμα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών θα πρέπει να είναι ένα εικονοστάσι προσβάσιμο σε όλους για να μπορούμε όλοι να καταθέσουμε τον λογοτεχνικό μας οβολό. Τότε και μόνο τότε θα έχουμε μια Εταιρία ενωμένη, καθολική και δυνατή να διεκδικήσει την αθανασία απέναντι στη φθορά του χρόνου.

Σας ευχαριστώ!




Το λογοτεχνικό ΄περιοδικό "ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΣ" για περισσότερα από 11 χρόνια εκδίδεται και διανέμεται δωρεάν. Επειδή τα έξοδα εκδόσεως και κυρίως αποστολής είναι μεγάλα, θα πρέπει κάθε συνδρομητής που μπορεί (και μόνο τότε) να καταβάλλει το ποσό των 20,00 ευρώ ετησίως με ταχυδρομική επιταγή. Έτσι θα είναι εφικτή η περαιτέρω έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού. 
Ο ΕΚΔΟΤΗΣ




Αυγερινός Θ. Ανδρέου, ΜΑΝΑ

 ΜΑΝΑ


Μάνα γλυκειά,

μάνα ακριβή,

μάνα καλή,

μάνα ηλιόχαρη

κι ηλιοστάλαχτη,

μάνα δική μου,

όλου του κόσμου μάνα.

Την χρονιά που γεννιόσουν

ορφάνευε η Ελλάδα

 και μέτραγε χαμένα

παιδιά της χιλιάδες,

χαμένες πατρίδες

πανώριες, μεγάλες.

Τα χελιδόνια

σπάνια μας ερχόνταν

και πάντως δε φτιάχναν

σε μας τις φωλιές τους,

μάνα,

δεν μας καταδέχονταν,

δεν μας θέλαν,

δεν μας αγαπούσαν

προτιμούσαν

καλύτερους τόπους.

Μόνο τα γεράκια

κι αετοί,

και τ`αηδόνια

μας ήθελαν

και τα τσακάλια

κι οι λύκοι.

Δεν φυτρώσαν, μάνα,

οι κυδωνιές

κι οι αμυγδαλιές,

δεν μεγαλώσαν

οι κερασιές,

δεν φτούρισε το σιτάρι,

ούτε τ`αγιόκλημα, ούτε τα ρόδα,

και δεν τα φυτέψαμε

και δεν θα γινόνταν.

Μόνο το νυχτολούλουδο,

κι η αγριάδα,

η αγράμπελη, ο κισσός,

της ράχης τ`αγριολούλουδο

και του φαραγγιού ο κρίνος.

Και τ`αγριοστάφυλα

κι οι αγριοφράουλες

κι αυτές μακριά σου.

Ποτέ δεν αγνάντεψες, μάνα,

πέρα και απάνω

απ`τα μέρη που ρίζωσες,

ποτέ δεν ταξίδεψες

σε ξένους, σ`αλλοτινούς,

σ`όμορφους τόπους,

δεν είδες άλλες πολιτείες,

και δεν άκουσες από κοντά

τους πλάνητες κι αγγίστροφους

λογοκόπους.

Κι η ανατολή

και του ήλιου το ψήλωμα

στην κάθε μέρα,

μάνα, αργούσε πολύ

σαν τον έκρυβε

η βουνοκορφή της κοιλάδας.

Και τ`ηλιόγερμα, μάνα,

τ`όμορφο

δεν μπορούσες να δεις

γιατ`ήσουν αποσταμένη

κι αποκαμωμένη.

Και σαν αρμάθιαζε ο ουρανός

τ`αστέρια του

στις δικές του συμμετρίες

και σαν η γης τα παιδιά της

από νωρίς τ`αποκοίμιζε

και κούρνιαζαν τα πουλιά

στις φωλιές τους,

και οι ξυλοκόποι του δάσους

ξεκουραζόνταν,

έπαιρνες στη ποδιά σου

του κόσμου την απονιά

και την γλυκονανούριζες,

περιμένοντας μάταια

τον ερχομό τ`αδελφού σου

που μίσεψε

πριν χρόνους πολλούς

σε χώρες άλλες, μακρινές,

χωρίς να γυρίσει.

Δρόμος πολύς, στράτα μουντή,

ώρες ατέλειωτες κι ανηφόρι

και μες στο κάμα ιδρώτας πολύς

στο μοναστήρι να φθάσεις,

τη θαυματουργή, όπως νόμιζες,

της Παναγιάς την εικόνα

να προσκυνήσεις.

Ξερολιθιά κι ασπρολιθιά

και τ' όνειρά σου

σαν ο ζευγολάτης σύντροφός σου

τ' ανεμοδαρμένο

και ξερό χώμα

με τα ιδρωμένα τα καματερά του

όργωνε.

Κι άφηνες

κομμάτι, το κομμάτι

της πικρής σου ζήσης

στις αυλακιές

των ξερικών χωραφιών σου

μαζί με τα καλαμπόκια

που `σπερνες γυρτή ολημερίς.

Και το δάκρυ σου

σβόλος γινόταν

μέσα στο φρεσκοργωμένο

το χώμα.

Και ρόζους γεμίζαν

τα χέρια σου απ`την τσάπα

στο σκάλισμα,

απ`το δρεπάνι στο θέρο,

απ`τις θυμωνιές του σταριού

και των ξύλων.

Και το μεροκάματο το πικρό

σε μπεζέριζε,

νύχτα με νύχτα,

στ`άχαρα,

τα βαλτωμένα χωράφια

του μίζερου κάμπου τους

των αγέλαστων ανθρώπων

με τα βλογιοκομένα

και τα κιτρινισμένα

απ`το κλίμα τα πρόσωπα,

που δεν τους καταδέχονταν ποτέ

μήτε τ`αηδόνι,

μήτε ο κούκος,

μήτε η πέρδικα,

παρά τα βατράχια

κι οι νεροφιδιές τους.

Και την ώρα

της μεσημεριάτικης

για τους άλλους της σχόλης,

με τη βαρέλα,

ζαλωμένη στους αδύνατους ώμους σου,

το νερό κουβαλούσες

απ`την μακρινή την πηγή

όλο το χρόνο

και τον θεριστή

και των Αλωνάρη

και τον Αύγουστο, με το κάμα.

Και το σούρουπο

σαν `ρχόνταν το μουντό

κι η ώρα της βραδινής

για τους άλλους της σχόλης,

εσύ στον αργαλειό θα ύφαινες

ή στη ρόκα θα έγνεθες στη ρούγα

ή την πλεξούδα της κόρης σου

τραγουδιστά θα έπλεκες

ή το ζαβολιάρη γιο σου

να φρονημέψει θα φώναζες

ή στο πεζούλι φρέσκα φασολάκια

θα καθάριζες.

Και σαν λίγο κι αχνό

το γέλιο ήρθε

και φευγαλέα και στεγνή

η χαρά,

μοιροδαρμένο και πάλι

τα έκανε δάκρυ

των ανταρτών και πολεμιστών

η αρπαγή κι η μανία

σαν ήρθαν, μάνα, στα μέρη μας

από λαθεμένη που πήραν πορεία

και για μας και γι`αυτούς

και για την άτυχη, την πικρή

την πατρίδα.

Και στο διάβα αυτών

(και των αντιπάλων τους)

ξεθώριαζε τ`ανθρώπου

η εικόνα,

η αξία σμίκρυνε της ζωής,

καιγόταν τα σπαρτά

οι ελπίδες και τ`όνειρά μας,

έσβηνε κι όλο μάκραινε

του παιδιού το χαμόγελο,

και γιόμιζαν οι καρδιές

κι άλλο μίσος

κι εκδίκηση και μανία

και το αίμα,

σαν να περίσσευε ή άχρηστο να`ταν,

χυνόταν πλούσιο

και κοκκίνιζαν απ`αυτό

οι φτέρες μας

και τα λιγοστά της πλαγιάς μας

αγριολούλουδα.

Και κρυβόσουν απ`αυτούς

στους λόγγους για μέρες,

τον ακριβό να γλυτώσεις

το γιό σου.

Και μάντρωσες, μάνα,

στη φούχτα σου

τις σκοτούρες όλες,

τις ανείπωτες πίκρες,

του συντρόφου της ζωής σου

το ταξίδι το μακρινό

κι έτσι ήρθαν αντάμα,

οι χαρακιές της ψυχής

κι αυλακιές του προσώπου σου.

Και ξοδεύτηκε, μάνα,

ο χρόνος

έτσι, αγκομαχώντας

κι ανεβαίνοντας στην ξερολιθιά

κι έφευγε απ`τις χαραμάδες

της ματιάς σου

η ευωδιά της ζωής

και δεν μπορούσες άλλο

να την κυνηγήσεις.


Αυγερινός Ανδρέου




Πάνος Κούρβας, ο Κήπος


Σε τούτο εδώ τον κήπο που αγάπησες
κι έδωσες νόημα στων λουλουδιών το χρώμα
έρχεται, περνά και φεύγει η μορφή σου
μα πάντα αφήνει κάποια θύμηση γλυκιά.

Η εικόνα σου σμίγει στο κάδρο της ανάμνησης
μεσουρανεί λουσμένη της άνοιξης την αγιοσύνη
αυτή που παραμένει των ονείρων μου κουβαλητής
γεμίζοντας μ’ αναπνοές την απλωσιά της μέρας.

Μέσα σ’ αυτό το δώρημα της ομορφιάς
με ανθοζύμωτο χάδι νοστιμίζει η ώρα
ως το απόβραδο που συναγροικούνται οι ψυχές
και γεύονται με σιωπή το ξύπνημα της αγάπης.

Πάνω στου κισσού την πράσινη αγκαλιά
τα κίτρινα μπακίρια του ο ηλίανθος απλώνει
σαν και αυτά στα χεροδουλεμένα σου κεντήματα
εκείνα που έστρωνες, μάνα, τη μέρα της Λαμπρής.

Της κόκκινης τριανταφυλλιάς το ένα κλωνάρι
μοιάζει σαν τα δάχτυλα της μιας παλάμης, μάνα
ίδιο όπως έλεγες με τα πέντε σου παιδιά
πως όποιο και να κόψεις το ίδιο θα πονέσει.

Εδώ, σ’ αυτό το κρησφύγετο της ύπαρξής σου
οι σκέψεις μου σαν νυχτερίδες φτερουγίζουν, μάνα
γύρω απ’ το αγιόκλημα που συντηρεί λευκανθισμένο
το ανεύρετο μύρο της μέρας σου της γιορτινής.



Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Η Προφητεία της Ατλαντίδας του Μιχάλη Γριβέα, γράφει η Σταυρούλα Δεκούλου

 


Γυμνή, αφτιασίδωτη, αλάξευτη, απροκάλυπτη, ασυμβίβαστη η πένα του Μιχάλη Γριβέα βουτάει ατρόμητη στο σήμερα και στο χτες, μπερδεύει τον χρόνο και το χώρο και γίνεται κλειδοκράτορας των διαστάσεων. Και όλα αυτά για να μας φέρει όλους προ των ευθυνών μας. Να μας αναγκάσει να κοιτάξουμε κατάματα τις κακοφορμισμένες πληγές και τα ράκη της κοινωνίας μας.

Ο συγγραφέας απογυμνώνει όλα τα κακώς κείμενα της εποχής μας με τόσο ηχηρό τρόπο που συχνά ο αναγνώστης νιώθει την ανάγκη να ουρλιάξει για ν’ αντισταθμίσει την αλήθεια που του αποκαλύπτεται με την επίπλαστη πραγματικότητα την οποία έχει μάθει να ανέχεται.

Ο συγγραφέας δεν διστάζει να ρίξει αλάτι στις πληγές του κόσμου μας που σήπεται. Νιώθει την ανάγκη να τον ακούσει να φωνάζει μέχρι να μαρτυρήσει όλο το άδικο και το απάνθρωπο αυτής της εποχής. Σαν μαγικός καθρέπτης μας επιτρέπει να μεταφερθούμε σε παρελθόν και παρόν να παρακολουθήσουμε τα μικρά και μεγάλα μυστικά και λάθη των ηρώων του.

Όλα αυτά δεμένα σε μια ιστορία που μας επιτρέπει να συμπορευόμαστε με τη ζωή των ηρώων που εξελίσσεται και μεταβάλλεται πάντα με κεντρικό στόχο και όνειρο την Ατλαντίδα, μια κρατώντας τη μέσα στα χέρια τους και μια ψάχνοντάς τη στον χρόνο.

Ο Μιχάλης Γριβέας τολμά να στέκεται απέναντι στο σήμερα και το χτες και φωνάζει με όλη του τη δύναμη πως ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Και όλοι όσοι τον ακούμε δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.

Έκλεισα το βιβλίο νιώθοντας πως είχα βρεθεί σε μια πορεία απέναντι στα λάθη της εποχής μου και πως είχα καταφέρει να θέσω τον πρώτο λίθο για να αρχίσει να αλλάζει. Γιατί το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι η αποκάλυψη κι έπεται η αποδοχή. Και αυτή τη σθεναρή και βροντερή κατά Μιχάλη Γριβέα αποκάλυψη της αλήθειας δεν τολμά να την αμφισβητήσει κανείς.

Συγχαρητήρια!