"Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας." Τάσος Λειβαδίτης, "Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο." Οδυσσέας Ελύτης, "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εξουσιάζει τα μάτια μου, το στόμα μου, τα χέρια μου, τούτα τα πόδια μου που πατάνε τη γης" Γιάννης Ρίτσος, "Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται." Γιώργος Σεφέρης

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Δημήτρης Κανελλόπουλος, Φθινόπωρα


(

Monika Luniak 

 painting)

Θυμάμαι τα βογγητά σου που αναδεύονταν με τους ήχους της βροχής. Κι εγώ με τα νύχια μου χάραζα τα χνώτα μας πάνω στο κρύο τζάμι. Ήταν Φθινόπωρο και κάθε που το χώμα μυρίζει βροχή και σάπια φύλλα μου θυμίζει εσένα, το ανάγλυφο του κορμιού σου, το ξεδίψασμα στην πηγή σου. Να λάμπεις στα μεσάνυχτα των πόλων μέσα στην ολόλευκη φορεσιά σου κι εγώ να πασχίζω να σε πιάσω, αλλά ήσουν άνεμος. Και πάντα έτρωγα τα μούτρα μου. 

Ξανάρθε το Φθινόπωρο. Τίποτα δεν άλλαξε, πάντα θα σε αγαπώ μα ποτέ δεν θα σε έχω. Θα συναντιώμαστε στα ποιήματά μας, μου είχες πει. Εγώ όμως δεν γράφω ποιήματα καλή μου. Εγώ είμαι ανασκαφέας αναμνήσεων, σε κουρσεμένες ζωές ψάχνω αφορμές για να γράψω τίποτα κειμενάκια της ξεπέτας για να βγάλω κανένα φράγκο. Γιατί χρωστάω στη ζωή. Και σου χρωστάω κι εκείνο τον χορό σε νύχτα χωρίς φεγγάρι. Δεν το έχω ξεχάσει. Μόνο θέλω χρόνο για να μάθω να χορεύω μαζί σου. 

Και πριν έρθει τούτο το φθινόπωρο πέρασε ένα καλοκαίρι αρπακτικό και πολύ σκληρό με τους ανθρώπους. Βλέπω το ζωντανό βλέμμα σου παντού, στα βιβλία που διαβάζω, σε γιγαντιαίες αφίσες στις μεγάλες λεωφόρους του πόθου, σε οθόνες τεράστιες με χρώμα πράσινο και μαύρο, στον πάτο ενός άδειου ποτηριού από ουίσκι που του κρατάω συντροφιά ώσπου να πέσουν για ύπνο οι δείχτες του ρολογιού και να γλυκοκοιμηθεί κι ο κούκος. Και νομίζω πως σε βλέπω στους προβολείς των νυχτερινών τραίνων που τραβάνε προς το βοριά αποφασιστικά, αδιαπραγμάτευτα. 

Σε θέλω πάντα. Για πάντα. Το σώμα μου ζωντανεύει όταν είσαι δίπλα μου σαν αλήθεια ή σαν όνειρο. Τότε τα χέρια μου φτάνουν στο ξύλο του παραθύρου από πόνο, από έλλειψη, από ηδονή κι εκεί το χαράζω με τα νύχια μου. Ματώνω. Χαράζω το όνομά σου, χάνομαι στα λευκόχρυσα μαλλιά σου αφήνω ελεύθερα τα χάδια μου να σε σκεπάσουν. Ανάβω την ψυχή μου να σε ζεστάνει. 

Είναι Φθινόπωρο. Κρυώνει σιγά σιγά ο καιρός...

ΔΚ27924

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Ο Μιχάλης Γριβέας και η αντιπολεμική "ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ" του στην εκδήλωση της Π.Ε.Λ. για την ΕΙΡΗΝΗ στο 52ο Φεστιβάλ βιβλίου

 

«ΑΝΘΡΩΠΟΚΡΑΤΟΡΙΑ»

Απόσπασμα από το βιβλίο του ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΙΒΕΑ

«Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ»

(εκδόσεις Αγγελάκη)

που διάβασε ο ίδιος στην εκδήλωση της  Π.Ε.Λ. 

(Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών)

στην κεντρική σκηνή του

52ου Φεστιβάλ βιβλίου

στο Πεδίο Άρεως, στις 13/9/2024.

 

«Ασθμαίνοντας από δέος, εκλιπαρώντας μια μοιρασιά στους φόβους μου, φώναξα ξανά και ξανά στον Ινδιάνο φίλο μου:

«Ακούς, γέρο Ινδιάνε;

Ακούς πως η προφητεία της Ατλαντίδας μπορεί να προβλέπει έναν πόλεμο Η.Π.Α. – Ρωσίας στην εποχή μας;

Ακούς, Ινδιάνε, ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα καταλήξει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα πάσης της ανθρωπότητας;

Το ακούς;»

Κανείς δεν απάντησε!

Η φριχτή υποψία πως πράγματι ένας τέτοιος πόλεμος ανάμεσα στις υπερδυνάμεις μπορεί να είναι προ των πυλών κάρφωσε τις ρίζες της στη φαιά μου ουσία. Μήπως η προφητεία του Πλάτωνα δεν ήταν παρά μια δυσοίωνη μαντεία για το τέλος της ανθρωπότητας; Μήπως μάλιστα αυτή αφορούσε ακριβώς τη δική μας εποχή;

Όμως ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος δεν ήταν Νοστράδαμος… Δεν μπορεί να μας κληροδότησε μια εσχατολογική προφητεία.

Αντίθετα, στον Πλάτωνα ταιριάζει να μας παρέδωσε έναν προειδοποιητικό χρησμό. Έναν χρησμό ελεύθερης βούλησης. Μια φιλοσοφική ανάλυση που μας επιτρέπει να επιλέξουμε πώς θα χειριστούμε τις εξελίξεις. Μια σοφία που θέλει να μας αποτρέψει από την αυτοκαταστροφή και να ανοίξει δρόμους για μια διαφορετική πορεία της ανθρωπότητας στο μέλλον, το δικό μας μέλλον!

Μας προφητεύει την αναπόφευκτη κατάρρευση της παντοκρατορίας, και μας αποτρέπει να γίνει αυτό από «Ιζνογκούντ» που θέλουν να γίνουν «Χαλίφηδες» στη θέση του «Χαλίφη» χρησιμοποιώντας τα ίδια βίαια μέσα με αυτόν.

Αφήνει στη δική μας εποχή την κυοφορία του καινούργιου. Την έξοδο από την περίοδο των αυτοκρατοριών, αποικιοκρατιών, επεκτατισμών και παντοκρατοριών με τη γέννηση μιας άλλης οικουμενικότητας!

Και ποια είναι η έξοδος από αυτό το αδιέξοδο, αν δεν θέλουμε αυτή να ταυτιστεί με το τέλος του είδους μας;

Είναι μια ιδεολογική επανάσταση! Μια ειρηνική, πολιτισμική, κοινωνική, πνευματική αναγέννηση. Μια αντίσταση, χωρίς βία και βαρβαρότητα, στην κοσμοκρατορία.

Είναι ένα καινούργιο, ένα τεράστιο, κύμα ιδεών που θα ενώσει τους ανθρώπους ενάντια σε κάθε διαχωρισμό, εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό, σεξουαλικό, γεωγραφικό, πολιτισμικό.

Ένα κύμα που θα αγκαλιάσει ισότιμα όλες τις διαφορετικότητες, που θα αρνηθεί τον πόλεμο, τη βία, τη βαρβαρότητα, τον καταναγκασμό.

Ένα παγκόσμιο σύστημα συμβίωσης, ισοτιμίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης.

Μια νέα ενοποίηση του ανθρώπου με τη φύση, τα πλάσματα και τα δημιουργήματά της. Ένα παγκόσμιο ειρηνικό τσουνάμι ελευθερίας, δημοκρατίας, πολιτισμού, οικολογίας.

Μια «ανθρωποκρατορία»!

Συνεπαρμένος φώναξα για τελευταία φορά στον γέρο Ταντ:

«Ακούς, γέρο Ινδιάνε;

Ακούς ότι οι Η.Π.Α. δεν θα πέσουν με πόλεμο;

Ακούς, Ινδιάνε, ότι η πτώση των παντοκρατοριών μπορεί να γίνει μόνο με μια νέα, ειρηνική, οικουμενική επανάσταση, την ανθρωποκρατορία;

Το ακούς;»

Κανείς δεν απάντησε!»


     


Διαβάστε όσα το Τέχνης τόπος και η Σταυρούλα Δεκούλου έγραψαν για το βιβλίο του Μιχάλη Γριβέα σε παλαιότερη ανάρτηση ΕΔΩ



Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Άννα Φιλιώτου, "Στον Αστερισμό της Μαρίας"




Οι ποιητικές βιογραφίες θα έπρεπε να γράφονται από δημιουργούς που ο εγωισμός και η πείνα για λογοτεχνική διάκριση έχει καταλαγιάσει μέσα τους. Μόνο τότε μπορεί πραγματικά ο ποιητής να σκύψει πάνω από τις στιγμές της προσωπικότητας που θέλει να αποτυπώσει.

H Άννα Φιλιώτου είναι μια χορτάτη, μια κατασταλαγμένη λογοτέχνιδα που σκοπός της είναι το μοίρασμα, η κοινωνία του λόγου και της σκέψης της, χωρίς προσπάθεια εντυπωσιασμού ή την ανασφάλεια της αποδοχής. Υπηρετεί τον λόγο και την έκφραση όπως ακριβώς υπηρέτησε την επιστήμη της και τη γνώση στη έδρα της στο πανεπιστήμιο.

Η βαθιά της αγάπη για τη Μαρία Κάλλας την οδήγησε να κωδικοποιήσει στιγμές, φωτογραφίες και συμβάντα της ζωής της μεγάλης Divina σε στίχους και να μας μεταφέρει ποιητικά στα μεγάλα και μικρά συμβάντα της ζωής της. Εισχωρεί στις ανησυχίες της και τους προβληματισμούς της. Λαμπρύνει τις στιγμές της δικαίωσης και της αναγνώρισης και αγκαλιάζει με θέρμη τις στιγμές της αγάπης.

Ο δισταγμός και ο φόβος, αλλά και το πείσμα και η δικαίωση της Κάλλας γίνονται στίχοι και η Άννα Φιλιώτου χτίζει ένα ποιητικό βασίλειο στο οποίο χρήζει Βασίλισσα τη μεγάλη δημιουργό.


Θεά της όπερας

Ανέβαινα στις πιο μεγάλες σκηνές…

Γύρω μου έβλεπα

θολά άγνωστα πρόσωπα,

ένα πλήθος

χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

Η μυωπία βασανιστική

αφάνιζε τις μορφές…

Αμέτρητοι οι συγκεντρωμένοι…

Αυτό δεν ήταν παράσταση.

Ήταν μυσταγωγία,

με οπαδούς μυημένους

σε άγραφα τελετουργικά.

Τους ένιωθα

να κρατάνε τις ανάσες τους

και καμιά φορά τα δάκρυά τους…

«Πόσο ωραία είσαι», μου ψιθύριζαν.

Κι αναρωτιόμουν:

Πώς εγώ,

η άσκημη και χοντρή πριμαντόνα

με τα απαίσια γυαλιά

είχα καταφέρει να υπερνικήσω

τις ιδιοτροπίες της φύσης;

Είχα υποτάξει το σώμα μου.

Είχα επιβληθεί στις ανθρώπινες αδυναμίες μου!

Είχα ελέγξει κάθε σημείο των φωνητικών μου χορδών!

Είχα δαμάσει το βλέμμα μου.

Είχα γίνει –επιτέλους- η Μαρία!

Μια Ελληνίδα θεά!

Η θεά της Όπερας!


Οι συναντήσεις με πρόσωπα που άλλαξαν και επηρέασαν τη ζωή της Κάλλας δεν λείπουν από το ποιητικό άγγιγμα της λογοτέχνιδας. Ποιητικοί διάλογοι μας φέρνουν μάρτυρες και παρατηρητές την ώρα που εκείνοι συνομιλεί με τους σημαντικούς και τους αγαπημένους της.

Αγαπητοί συνοδοιπόροι και συνταξιδιώτες στον χρόνο, όπως και οι ίδιοι θα διαπιστώσετε διαβάζοντας την ποιητική συλλογή «Στον Αστερισμό της Μαρίας», η ποιήτρια Άννα Φιλιώτου για πολλούς μήνες έλυνε την μεταξωτή κλωστή των πενταγράμμων κάθε τετραδίου και κάθε παρτιτούρας που βρέθηκε σιμά της. Μάζεψε χιλιόμετρα ολόκληρα από αυτό το μαγικό νήμα και με περίσσεια υπομονή έπλεξε μια τεράστια γέφυρα ψηλά στον ουρανό, πέρα από τα στενά περιθώρια του τόπου και του χρόνου. Εκεί ψηλά μας οδηγεί διαβάζοντας το ποιοτικό της αυτό πόνημα και μέσα από τη μαγεία της γραφής της και την αγάπη της για τη Μαρία Κάλλας, η Divina κατέρχεται και περπατά ανάμεσα μας και δημιουργεί και αγαπά και κλαίει και χάνεται…

«Εμείς, οι μούσες των αιθέρων

σε υποδεχόμαστε με ιαχές επουράνιες,

όπως σου αρμόζει.

Το στερέωμα μας

είναι μικρό,

χρειάζονται χιλιάδες ουρανοί για να χωρέσεις».


Για τούτο το οδοιπορικό στη μαγεία και τη μουσική όλοι εμείς, οι αναγνώστες της γραφής σου, αγαπημένη μας ποιήτρια Άννα Φιλιώτου, θερμά σε ευχαριστούμε.


Μετά τιμής, 
Σταυρούλα Δεκούλου